• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A megtévesztés mestere az elektronikus cigaretta

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Uniós irányelvhez igazodva tervezik szabályozni a hozzáférést itthon is.

Nem segít a leszokásban, viszont a gyártók és forgalmazók agresszív reklám- és marketingkampányával észrevétlenül a nikotin rabjává teszi a következő generációkat, és – ha más módon is, de – ismét legitimálja a dohányzást az elektronikus cigaretta. A gyártók és forgalmazók által táplált közhiedelemmel ellentétben ráadásul egészségkárosító hatását is egyre több kutatás igazolja. Ezért is született meg az az uniós irányelv, amely egységesen szabályozza a dohánytermékek és az e-cigaretták engedélyeztetését, és amelyet várhatón e hét elején ültet a magyar jogrendbe a parlament - írja a magyaridok.hu.

A 13–15 éves, tehát kiskorú fiatalok 9 százaléka használt elektronikus cigarettát a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vizsgálata szerint. A 2013-as Nemzetközi ifjúsági dohányzásfelmérés alapján készített reprezentatív kutatás egyértelműen azt bizonyítja, hogy kialakulóban van a nikotinfüggők új generációja – állítja a fókuszpont vezetője, Demjén Tibor.

Horváth Ildikó, az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója és az Országos Dohányzásleszokás-támogatási Központ vezetője egyenesen azt mondja: tudatosan szoktatják rá a nikotinra a gyártók és a forgalmazók a következő generációkat, egyrészt a főként a közösségi médiában folytatott agresszív reklám- és marketingkampányaikkal, másrészt azzal a teljességgel megtévesztő szöveggel, hogy aki e-cigit használ, az csupán egy kis nikotint szív be vízgőzben, ami egyáltalán nem káros.

Horváth Ildikó arra is felhívja a figyelmet: nincs megfelelő tudományos bizonyíték arra, hogy az elektronikus cigaretta hatásos eszköz lenne a dohányzásról leszokás támogatásában. Nem véletlenül nem került be sehol a világon az e-cigaretta a különböző leszokást segítő programokba, a függőségtől megszabadulni vágyók ugyanis általa inkább kettős használókká válnak, vagyis a hagyományos és az e-cigit is szívják. Mindkettő tartalmaz ugyanis nikotint, ami rendkívül addiktív vegyi anyag, függetlenül attól, milyen formában „fogyasztják". A nikotin a legújabb bizonyítékok alapján önmagában is rákkeltő, szerepe van a daganatos áttétek kialakulásában.