• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Leálltak egyes kórházi beruházások

Lapszemle Forrás: Sonline

További források szükségesek ahhoz, hogy az uniós projekteket be tudják fejezni.

Áll a siófoki kórház közel hárommilliárd forintos fejlesztése-bővítése, az okokról lapunknak jövő hétre ígértek nyilatkozatot, nem tudni tehát, hogy ez a beruházás is érintettje-e annak a körnek, melyről Cserháti Péter helyettes államtitkár beszélt szerdán Siófokon, a Magyar Kórházszövetség kongresszusának nyitónapján: ötvenegy uniós projektet örököltek, s szükséges még forrás ahhoz, hogy ezeket be lehessen fejezni – írja a sonline.hu portálja.

Az elmúlt hónapokban 40-45 milliárd forintot kellett a megörökölt tartozásrendezésre fordítani annak érdekében, hogy leállt beruházások elindíthatók legyenek, vagy a közbeszerzési eljárás lezárható legyen – ezzel is arra az átadás-átvételi folyamatra a utalt a helyettes államtitkár, melynek révén 112-re nőtt az állami fekvőbeteg-intézmények száma az elmúlt időszakban.

A kórházakkal együtt azok átvétele során az önkormányzatoktól összesen 1,1 milliárd forint érkezett az államhoz, és ez nem az az összeg, amire azt lehetne mondani, hogy a második fenntartói láb – fogalmazott a Magyar Kórházszövetség kongresszusán Cserháti.

Igazak azok a sajtóhírek, miszerint arra készülnek, hogy forrásbevonás révén csökkentik a várólistákat – ismerte el a helyettes államtitkár Siófokon a kórházszövetség kongresszusán. E szerint a kormány ötmilliárd forintos pénzinjekcióval szeretne rövidíteni az egészségügyi várólistákon, azért is, mert egy uniós irányelv szerint októbertől bármely tagállamban gyógyíttathatja magát az állampolgár akkor, ha odahaza hat hónapnál többet kellene várnia egy beavatkozásra. A hírek szerint a legköltségesebb, például a gerinc-és csípőprotézis-műtétekre hosszú ideje várakozóknak kedveznének.

Azt gondolnánk, hogy az egészségügy uniós szinten a prioritások között szerepel, de nincsen így – mondta Cserháti Péter. Ez a helyettes államtitkár szerint a 2014 és 2020 közötti uniós ciklus számaiból is látszik. A következő időszakban már nem annyira az infrastruktúra-fejlesztést támogatják, mint inkább a gyógyturizmust és más, az ágazathoz kapcsolható területeket.

Idénre is megvan a fedezete az ágazat béremelésének, erre harmincmilliárd forint áll rendelkezésre – nyugtatta meg a kórházszövetségi küldötteket, majd azt mondta: a fekvőbeteg-intézmények állami kézbe vétele után visszafelé már nem vezet út.
Mostantól azt kellene bizonyítani, hogy ez jobb, hatékonyabb rendszer.

A szerdai nyitónapon emlékeztek a közelmúltban elhunyt siófoki kórház-főigazgatóra, akit egyedüliként a hazai intézményvezetők közül kétszer is elnöknek választott a kórházszövetség. Rácz Jenő, a jelenlegi és egyben leköszönő elnök méltatta Varga Ferenc életútját, Balázs Árpád siófoki polgármester pedig azért mondott köszönetet, amiért a szervezet ilyen módon emlékezik a siófoki kórházat több évtizedig vezető főigazgatóra – jegyzi meg a portál.