• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Lebontják a Péterfy kórház egyik épületét, újat építenek helyette

Lapszemle 2022.05.16 Forrás: 24.hu
Lebontják a Péterfy kórház egyik épületét, újat építenek helyette

Az intézményben folyó munkák tervét 2018 júliusában a kormány egy rendelettel az Egészséges Budapest Program részeként kiemelt beruházássá tette.

Az elmúlt években egymást követték a nyilvánosságban a magyar kórházak szomorú állapotáról szóló történetek, illetve fotók, a Péterfy Sándor Utcai Kórház esetében azonban most változhat a helyzet: a hatósági építési engedélyezési rendszer szerint a Péterfy Sándor és Bethlen Gábor utca felé néző épületek közül egyet rövidesen lebontanak, hogy a helyén egy új, modern épület születhessen, az 1932–1943 között kialakított központi tömböt felújítják - írta a 24.hu.

A Péterfy 2020-ban született intézményi stratégiai és szakmai fejlesztési terve az évek óta üresen álló J épület mellett az E és a G jelű épületet is elbontásra javasolta, mivel azok felújításuk után sem felelnének meg a korszerű irányelveknek, illetve hatósági előírásoknak.

A tervcsomag elérhető lapjai szerint ezek közül végül csak a kórház első három épületének egyikeként, Freund Vilmos (1846–1920) tervei szerint épp százharminc éve született – legutóbb a diabetológiai osztálynak, illetve a magas vérnyomással küzdőket ellátó hypertonológiának otthont adó – téglaburkolatú J épület válik a földdel egyenlővé, a helyén pedig a munkák első ütemében egy több mint 57 méter hosszú, egy pinceszintet, illetve öt kórházi szintet magában foglaló szárny épül.

A bronz és tisztafehér színű alumíniumlemezekkel burkolni kívánt épület részben zöldhomlokzattal néz majd a telekbelső felé. 

A pinceszintjén parkolót, alagsorában sürgősségi osztályt, földszintjén toxikológiát, első emeletén pszichiátriát, felette intenzív osztályt és sürgősségi labort, a harmadik emeleten pedig műtőblokkot magában foglaló modern struktúra tetőszintjén a kültéri gépház, a klíma, a hőszivattyú, illetve a napelemek kapnának helyet, 23,84 méteres magasságával pedig pont beillene a környező bérházak közé. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink