• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Sem az oktatás, sem az egészségügy nem kap önálló minisztériumot

Lapszemle 2022.05.16 Forrás: nepszava.hu
Sem az oktatás, sem az egészségügy nem kap önálló minisztériumot

Az ágazat számára nem ismeretlen Pintér Sándor vezetési stílusa, hiszen a járvány alatt az egészségügy operatív irányítását gyakorlatilag ő vezényelte.

Sem az oktatás, sem az egészségügy nem kap önálló tárcát az új kormányban, mindkettőt a belügy alá viszi be Orbán Viktor, aki 11 minisztériummal és 14 miniszterrel számol új kormányában. Az erőtér – rajta kívül – Pintér Sándornál és Rogán Antalnál összpontosulhat - írta a nepszava.hu.

Nem okozott meglepetést az egészségügyben sem a nyilvánosságra hozott kormányzati lista, ami nem tartalmaz külön tárcát az ágazatnak. Ezt Gulyás Gergely a választások utáni első sajtótájékoztatón már bejelentette. Akkor azt is hozzáfűzte, hogy az önálló egészségügyi minisztérium a baloldal kampányának volt a része és egyben utalt arra is, hogy a Fidesz nem azonosul ezzel az igénnyel. Korábban a szakmai szervezetek, köztük az orvosi kamara kifejezetten kérte, hogy súlyának és problémáinak megfelelő szerepet kapjon az egészségügy az új kormányzat szerkezetében, és lényegében az önálló egészségügyi minisztérium volt az a pont, amelyben a választási kampány idején az éppen kormányzókat leszámítva mindenki egyetértett.

Az új tárcák felsorolása megerősíti azokat a korábbi híreket, miszerint az egészségügy a belügyminiszter irányítása alá kerül. Az ágazat számára nem ismeretlen Pintér Sándor vezetési stílusa, hiszen a járvány alatt az egészségügy operatív irányítását gyakorlatilag a belügyminiszter vezényelte. Ő rendelte meg a szektor reformterveit a Boston Consulting Grouptól, hozzá kötődik a szolgálati jogviszony bevezetése, a hálapénz büntethetősége, az orvosi béremelés.

– Operatívabb lehet az egészségügy működése azzal, ha az ágazat a Belügyminisztérium irányítása alá kerül – kommentálta a hírt Sinkó Eszter közgazdász, rendszerelemző. Azaz, ha egy döntés megszületik, akkor azt végig is fogják vinni a rendszeren. Ehhez csak magát a minisztert kell majd meggyőzni. Hozzátette: a siker további feltétele, hogy a tárcán belül kinél lesz a stratégiai irányítás: a miniszter ragaszkodik-e ehhez a feladathoz, vagy átengedi az egészségügyért felelős államtitkárának. A szakember szerint az utóbbi megoldás volna a szerencsésebb.

Legolvasottabb cikkeink