• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lefelé tart az egészségügy, jövőre sem jut több pénz

Lapszemle Forrás: Napi.hu

A 2015-ös költségvetés tervezete nem hagy kétséget afelől, hogy az egészségügy változatlanul nem prioritás.

Az E-Alap 2014-hez képest mintegy 20 milliárdos, azaz alig több mint két százalékos többletét 2015-ben elviszi az infláció, a strukturális átalakításhoz, a rendszer hatékonyabbá tételéhez szükséges forrásoknak pedig semmi nyoma. Az egészségügyi mutatóink Európától való lemaradása minimum konzerválódik, de még inkább nőhet. Úgy tűnik, hiába fűztek nagy reményeket az egészségügyben érdekeltek a szektor 2015-ös büdzséjéhez, a napokban nyilvánosságra hozott tervezetben semmi nyoma a jelenlegi rendszer fenntartásához szükséges plusz forrásoknak – amelyeket százmilliárdokban mérnek a szakértők-, sem az átalakításhoz szükséges forintoknak. Sőt, ha az egészségügyi járulékbevétel meglepő optimizmust sugárzó, több mint 10 %-os növekedése elmarad, a kassza fedezetlensége még akutabb kérdéssé válik – írja a Napi.hu portálja.

Ha komolyan vesszük a népegészségügyi szemléletet és a szűrések kiterjesztését, az egyértelműen a szakellátásra szorulók számának akár ugrásszerű növekedésével jár együtt, mindeközben a gyógyító-megelőző kassza többlete 15 milliárd forint a háziorvosi rendszer megerősítésére szánt plusz 10 millárddal együtt. Utóbbi 10 milliárdot annak fényében érdemes értékelni, hogy egyfelől az eredeti 2014-es előirányzathoz képet csak plusz 6 milliárd forintot jelent, másfelől az orvosi kamara szerint a potenciálisan legnagyobb egészségnyereséget produkáló alapellátásban, a jelenleg mintegy 100 milliárdos kassza önfenntartóvá, működővé tételéhez minimum az összeg duplázására lenne szükség.

Neuralgikus pont a kórházkonszolidáció, melyről eddig úgy tudtuk, 2015 első felében a kórházak kvázi tiszta lappal indulhatnak, az adósságaikat konszolidálják. Az EMMI-hez tartozó intézmények szeptember végi tartozásállománya 77 milliárd forint volt, ennek nagyjából háromnegyede a kórházi adósság, ami év végéig, újabb forrás bevonás nélkül megállíthatatlanul tovább dagad, átlagosan havi négy milliárddal. Vagyis mire jövő tavasszal, a költségvetési törvény módosítása árán, ténylegesen a kórházakhoz jut a pénz egy része, messze nem fedezi a tiszta lappal indulás lehetőségét. 

Rétvári: az egészségügyre is több forrás jut 2015-ben