• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Léggömb a gyomorban

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A műtét azért történt, hogy ezután négy helyett beérje egyetlen rántott hússal is.

A beültetett eszköz kitölti a helyet a gyomorban, mérsékli a kínzó éhségérzetet, így a ballonos ember nem is tud sokat enni. A kevesebb étel kevesebb fölösleges kalória, így aztán beindul a fogyás. Kis szerencsével, meg némi önfegyelemmel akár 30-40 kilótól is megszabadulhat fél év alatt - tudhatjuk meg a Népszabadság riportjából, mely egy gyomorballon-műtét részleteibe avat be.

- Hat hónapnyi ballonviseléssel a testtömegindex átlagosan 15-20 százalékkal csökken. Ez körülbelül 15-20 kiló fogyást jelent, de nyilván nem mindegy, hogy menynyi volt az alaptestsúly, mert akár 40-50 kilót is le lehet adni ennyi idő alatt – mondja Bene László, a Péterfy Sándor utcai kórház gasztroenterológus főorvosa, aki szerint az elhízás ma már a lakosság jelentős részénél messze nemcsak esztétikai kérdés, hanem orvosi probléma is. Egy sor súlyos betegséget okoz, a magas vérnyomás, a cukorbetegség mellett ízületi és érrendszeri problémák is hamar megjelennek, amivel az emberek nem is igen számolnak.

A ballon nagy előnye, hogy a behelyezése nem jelent különösebb megterhelést, nincs seb, műtét, nem jár szövődményekkel, szemben a gyomorgyűrűvel, s nem is beszélve a gyomorcsonkolásról, ami a legdrasztikusabb megoldás. Ez utóbbi „fogyókúrás módszerrel" a gyomrot közvetlenül a vékonybél alsó szakaszával kötik össze, vagyis a beavatkozás a felszívódás helyét rövidíti le mesterségesen.

Tévhit, hogy a gyomor nagysága befolyásolja, ki mennyit eszik, az elhízás legfőbb oka inkább az, hogy az emberek nem érzékelik a jóllakottságot. Pontosan ezt tanulja meg az agy ebben a hat hónapban, ennyi kell ugyanis, hogy megjegyezze, mi az az ételmennyiség, ami éppen elég. A tapasztalatok szerint az esetek 60-70 százalékában nincs úgynevezett jojóeffektus, a kilók nem jönnek vissza, az eredmény egy év után is tartós.

– Az ideális cél a 25-30 kiló fogyás, az ugyanis a ballon segítségével még a diétát a legnehezebben viselők esetében is elérhető. Van, amikor nagyobb súlyfelesleg esetén ez csak az első lépés, ezzel a pácienst olyan állapotba hozzuk, hogy a szervezete alkalmas legyen a drasztikusabb eszközök befogadására is, mert bizonyos testsúly, illetve betegségek esetén a műtét nagyon nagy kockázatot jelenthet. De van a ballonterápiának alsó súlyhatára is, a testtömeg indexnek legalább a harmincat el kell érnie, vagyis csak akkor ültetem be, ha az illető valóban túlsúlyos – teszi még hozzá a szakember. A beavatkozást egy alapos, részletes tájékozódás előzi meg a páciens állapotáról, betegségeiről – ha vannak... További részletek a teljes cikkben