• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Legszívesebben kiszaladtam volna a kórházból..."

Lapszemle 2024.04.04 Forrás: Telex

Kutatásában a Patent Egyesület olyan nőket kérdezett meg, akik az elmúlt 10 évben estek át Magyarországon terhességmegszakításon.

Azt a füzetet nem szabadna mutogatni címmel jelent meg Dés Fanni és Les Krisztina, a Patent Egyesület munkatársainak kutatása március végén. A Nők élményei Magyarországon az abortuszhoz való hozzáférés gyakorlatáról alcímet viselő, 40 oldalas tanulmányt a napokban mutatták be egy konferencián, írja a Telex

Az abortusszal kapcsolatos szigorítások fokozatosan történnek Magyarországon, a Patent Egyesület tagjai ezt lopakodó, illetve settenkedő szigorításnak nevezik.

A jogszabály szerint egy abortuszra váró nőnek két alkalommal kell megjelennie a Családvédelmi Szolgálatnál kötelező tanácsadáson, az első alkalom célja, hogy a nőt meggyőzzék a magzat megtartásáról; a második alkalommal már inkább a terhességmegszakítás módjáról és körülményeiről kell beszélgetni a védőnővel. 2022 szeptembere óta az orvosnak be kell mutatnia az abortuszra készülő nőknek a magzati életfunkciókat, ami gyakorlatilag a szívhang bemutatását jelenti, ezért is híresült el a sokat kritizált szabályozás szívhangtörvényként.

Nemzetközi jogi szervezetek szerint alapvető emberi jogok sérülhetnek a kötelező tanácsadás és várakozási idő kikényszerítésével – derül ki a tanulmányból; határozottan kérték is az ilyen gyakorlatot alkalmazó kormányokat (köztük Magyarországot), hogy számolják fel a jogsértő gyakorlatot. Les Krisztina említett egy olyan esetet a Telexnek, amikor egy nő a sok hercehurca miatt futott ki a 12. héttel véget érő, a törvény által biztosított időszakból. Emiatt kénytelen volt a hazai ár többszöröséért Bécsben elvégeztetni a műtétet (a következő cikkünkben egy osztrák orvossal járjuk körül az abortuszturizmus jelenségét).

Frissen megjelent kutatásában a Patent Egyesület olyan nőket kérdezett meg, akik az elmúlt 10 évben estek át Magyarországon terhességmegszakításon, az abortusszal kapcsolatos tapasztalatokat 92 válasz alapján vizsgálták. A céljuk pedig az volt, hogy kihangosítsák a nők élményeit. Nem meglepő, hogy a kutatásban részt vevő nők nagyon rosszul élték meg a védőnői konzultációt: „Kioktatóan beszéltek a nőkkel, lelkiismeret-furdalást keltettek az abortusz miatt, lekezelők voltak és hibáztató kérdéseket tettek fel nekik.”

Emellett az orvosokkal és a kórházi személyzet kommunikációjával kapcsolatban is voltak negatív, kellemetlen élményeik. Beszédes az egyik megszólaló példája:

„Az orvos az… tehát szerintem fel is jelenthettem volna amiatt, amiket mondott meg ahogy viselkedett [...] amikor tette fel a tágítót és rettenetesen fájt és felkiáltottam [...] azt mondta, hogy »amikor mást tettek be, az nem fájt, ugye?« Tehát igazából ott legszívesebben kiszaladtam volna a kórházból, csak tudtam, hogy nem tehetem meg, mert muszáj itt maradnom ahhoz, hogy túl legyek rajta.”

A riport a Telexen olvasható.

Legolvasottabb cikkeink