• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Legyen foglalkoztatási jogviszony az otthoni betegápolás

Lapszemle 2018.05.26 Forrás: 168 Óra Szerző:
Legyen foglalkoztatási jogviszony az otthoni betegápolás

Ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével havi 76 ezer forintból kell megélniük, miközben óriásiak a költségek.

Petíció indult azért, hogy az otthoni ápolást munkaként ismerjék el Magyarországon. A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület az aHANG mozgósító platformmal együttműködve indítottal el Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár! című petíciót - írja a 168.hu.

A szervezet több éve küzd azért, hogy felhívja a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra a lehetetlen helyzetre, amiben a súlyos beteg, vagy halmozottan sérült gyermekek otthoni ápolását végző családok vannak. Céljuk, hogy foglalkoztatási jogviszonnyá váljon az otthoni ápolás, és ne egy megalázó összegű segély járjon érte. Tavalyi tömeges levélküldő akciójuk hatására számos kormánypárti képviselő támogatásáról biztosította az érintett szülőket, érdemi lépések mégsem történtek. Idén megismételték a kérést.

– Ha a gyermekkel bármi történik, ami miatt fogyatékkal élővé válik, az egyébként is tragikus helyzetet ne rontsa tovább a társadalom azzal, hogy a megélhetés perifériájára, a szegénységbe taszít teljes családokat. A gyermekvállaláshoz szükséges pozitív jövőképnek a mi életünk is része, azt is látnia kell a szülőknek, hogy az ország, a társadalom akkor is fogja a kezüket, ha nehéz helyzetbe kerülnek – írták a szülők a képviselőknek.

Nemcsak Nyugat- és Észak-Európában, de a volt szocialista országokban is sokkal többet áldoznak a kormányok a halmozottan sérült emberek otthoni ellátására. Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki ezt a munkát végzi, és 1250 lejt, 87 ezer forintot kap havonta. Szlovákiában az otthoni ápolók bére 435 euró (138 ezer forint). Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta, Horvátországban 445 euró (140 ezer forint). Ehhez képest Magyarországon a legmagasabb, a kiemelt ápolási díj összege 2018-ban nettó 52 800 forint.

Azok a szülők, sokszor egyedülálló anyák, akik halmozottan sérült gyermeket nevelnek, nem tudnak munkát vállalni. Ezért több száz háztartásban kell két vagy több embernek 100 ezer forint alatti összegből megélnie, míg egy sérült gyermek ellátása rengeteg többletköltséggel jár. Magyarországon 12 ezer családtag végez tartós ápolást.

– Ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével, a kiemelt családi pótlékkal együtt havi 76 100 forintból kell megélniük, miközben egy tartós ápolásra szoruló gyermek ellátása komoly költségekkel jár – írják a petícióban.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink