• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Legyenek nyilvánosak a gyógyítás eredményei

Lapszemle Forrás: figyelo.hu

Az onkológiák eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazza a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke.

Nem tudjuk, hogy idehaza a kórházak egyes onkológiai osztályok milyen eredményességgel kezelik a betegeket. Ezzel kezdte tájékoztatóját Bodoky György professzor a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) Budapesten jelenleg is zajló országos kongresszusának sajtótájékoztatóján. Szavai szerint mind szakmailag, mind a lakosság részéről jogos elvárás, hogy nyilvánossá tegyék az intézmények az eredményességi mutatóikat – olvasható a figyelo.hu portálján.

A professzor példaként saját osztályát említette: a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centruma szakmai fórumokon rendszeresen publikálja egyes betegségtípusokban a gyógyulási arányszámait, illetve hogy az adott stádiumban kezelni kezdett, de már gyógyíthatatlan betegek számára mennyi életidőt sikerült a kezelésekkel biztosítani.

Ne legyen kötelező a nyilvánossá tétel, de amelyik kórház ebben partner, azok egységes, egymással összehasonlítható módon tegyék közzé az adataikat. A nyilvánosság egyrészt segítené a betegeket az intézményválasztásban, másrészt lehetővé tenné, hogy az osztályok átvegyék egymástól a jó gyakorlatokat, s országos szinten javulhasson a betegellátás színvonala – érvelt Bodoky György, aki megjegyezte: a modern daganatellenes terápiák alapvetően elérhetők a hazai onkológiai centrumokban, ebben nagy előrelépést hoz, hogy januártól újabb gyógyszerek kerülnek be a közfinanszírozásba. Néhány kiemelt kezeléstípusnál vannak szakmai viták abban, hogy túl szűkre szabták-e azon intézetek körét, ahol hozzá lehet jutni a kezelésekhez, például egyes immunterápiákhoz.

Meg kell találni az egyensúlyt abban, hogy csak elegendő betegszám, megfelelő tapasztalat birtokában alkalmazhassanak egyes kezeléseket, viszont senkitől se legyen földrajzilag túl távol az ellátás, mert akkor a betegek egy része nem fog eljutni a legkorszerűbb terápiát nyújtó osztályokra – fogalmazott Bodoky György.