• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Legyőzhető kór a hasnyálmirigy-gyulladás

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Azt már tudják, hogy az alkohol és az epesav hogyan váltja ki a hasnyálmirigy-gyulladást.

Az MTA Lendület pályázata nyerteseként keresi Hegyi Péter professzor azokat a megoldásokat, amelyekkel a minden harmadik súlyos heveny hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő beteg halálát okozó kór legyőzhető. Azt már tudják, hogy az alkohol és az epesav hogyan váltja ki a hasnyálmirigy-gyulladást. A stroke vagy az infarktus pedig hasonlít a heveny hasnyálmirigy-gyulladáshoz annyiban, hogy a betegség nagyon kezdeti szakaszában a sejt elhal. Ezért döntő jelentőségű, hogy gyors beavatkozással megnöveljék az energiabevitelt a sejten belülre – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Meggyőződésem szerint a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának első 6-12-24 órájában kell beavatkozni, nem a betegséget követő gyógyszerezés a hatékony megoldás. Úgy is mondhatnám, hogy a lángoló toronyépületben mi nem egy vízsugárral próbáljuk csökkenteni a tűz pusztító erejét, hanem a betegség kezdeti szakaszában szeretnénk elzárni azt a gázcsapot, amivel megakadályozhatjuk a tűz terjedését – érzékeltette a probléma megközelítésének jellemzőjét Hegyi Péter.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar I. számú Belgyógyászati Klinikán dolgozó kutatóorvos professzor az MTA Lendület pályázat nyerteseként megerősíthette munkacsoportját.

Specifikus terápiája nincs a heveny hasnyálmirigy-gyulladásnak. Pedig e betegség enyhébb formájának 1, míg súlyosabb változatának 30-35 százalékos a halálozási aránya. Hét éve kezdett projektünk vége felé járva kimutattuk, hogy az alkoholos hasnyálmirigy-gyulladás kezdeti szakasza a cisztás fibrózisra, erre az úgynevezett veleszületett anyagcsere-betegségre jellemző kloridcsatorna gátlásán keresztül indul el. Ezen felfedezés részleteinek publikálása idén, a Lendület-program első évének a végére várható – árulta el a szakember.

A patomechanizmus, vagyis a kórfolyamat megértése utáni lépéssor kezdetén járnak. Azon dolgoznak, hogy előkészítsék azokat a vizsgálatokat, amelyek arra fókuszálnak, hogy e klorid csatorna helyreállítása miként, milyen gyógyszer-technológiai eljárásokkal lehetséges.

Célunk a hasnyálmirigy-gyulladást a gyógyítható betegségek közé emelni. De már az is óriási siker lenne – hangsúlyozta a professzor -, ha a súlyos eseteket a betegség enyhébb formájú típusába fordíthatnánk a Lendület pályázatunk öt éve alatt.

Legolvasottabb cikkeink