• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lehet, a sztrájktörő kifejezés idézőjelben is túl erős volt

Lapszemle 2023.03.02 Forrás: magyarnarancs.hu
Lehet, a sztrájktörő kifejezés idézőjelben is túl erős volt

Szijjártó László: nem neveztem senkit sztrájktörőnek, a helyzetet próbáltam jobban elmagyarázni. Ezért is tettem idézőjelbe a kifejezést.

A Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik az új orvosügyeleti rendszerrel kapcsolatban: közleményük szerint az átalakítás egyesekben olyan megnyilvánulásokat váltott ki, hogy a rendőrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, történt-e bűncselekmény. "Több orvos is kapott olyan üzeneteket, melyek a hivatásuk gyakorlásával összefüggésben próbálják – akár fenyegetéssel – befolyásolni döntésüket" - írták. Egy sincs név szerint említve a számításba jöhető mumusok közül, de Szíjjártó László gyermekgyógyász, pulmonológus, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke az, akinek a fejére olvasta a kormánysajtó, hogy sztrájktörőkről írt egy bejegyzésében, olvasható a megyei elnökkel készült interjúban a magyarnarancs.hu portálon. 

magyarnarancs.hu: Kormányoldalon az ön sorait fenyegetésként interpretálták, mivelhogy arról is ír, hogy sztrájktörők, akik a háziorvosok döntő többsége által bojkottált ügyeletre jelentkeznek, ugyanis ezáltal az ügyeletet elutasító háziorvosok helyére állnak.

SZL: Nem neveztem senkit sztrájktörőnek, a helyzetet próbáltam jobban elmagyarázni. Ezért is tettem idézőjelbe ezt a kifejezést. És nem azt írtam, hogy sztrájktörők vagytok. Hanem azt, hogy aki egy ilyen helyzetben vállal ilyen munkát önként, az gyakorlatilag „sztrájktörővé” válik. Egyébként pedig: az, hogy valakit a sztrájktörőnek neveznek, nem tekinthető fenyegetésnek, mert abból még nem következik semmi. Vajon miféle retorzió érhetné őket emiatt? Nincs sztrájk. Legfeljebb azt lehetne mondani, hogy ez a kifejezés még idézőjelben is túl erős volt és sértő lehetett azokra nézve, akik aláírták a szerződést. De fenyegető semmiképpen. Ezt visszautasítom. Ha valaki mégis sértve érzi magát, attól bocsánatot kérek.

magyarnarancs.hu: Mi lehet az oka, hogy a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház vezetősége akarja megoldani az új háziorvosi ügyeletet a mentőszolgálat helyett?

SZL: Ezt tőlük kellene megkérdezni. Én felhívtam az igazgató urat, és megkérdeztem tőle, igaz-e, hogy tényleg kötelezik a rezidenseket. Azt mondta, nem igaz, önkéntes alapon megy – a rezidensektől ennek az ellenkezőjét hallottuk – és bajtársiasságból, s a betegek érdekében kell csinálni, mert a mentősök nem tudják ellátni az ügyeletet, nincs annyi emberük, a háziorvosok nem végzik el a munkájukat, nem ügyelnek. Az OMSZ-szal állapodik meg a kórház, s igenis bajtársi segítséget kíván nyújtani. Ezt mondta nekem a telefonba. Most akkor kinek higgyek? El is hihetem természetesen, mert van benne logika. Viszont azt gondolom, hogy – az előbb elmondottak miatt – itt most az a bajtársiasság, ha nem adunk ilyen támogatást, mert a követeléseink teljesülése a betegeknek és a kollégáknak is hosszabb távú érdeke. A kialakult helyzet azonnal feloldható, ha a kormányzat érdemi tárgyalást kezd, mert akkor a nem aláíró háziorvosok azonnal beállnak az ügyeletbe, s a kórházi rezidenseket sem kell ilyenre kérni, ezzel terhelni.

...

magyarnarancs.hu: Ön Hollandiából jött haza.

SZL: Tizennégy évig Hollandiában dolgoztam, gyermekgyógyászként, előtte nyolc esztendeig Magyarországon. 1995-től éltem Hollandiában, 2009-ben hazaköltöztem. Azóta itthon is dolgozom, és Hollandiában is van egy részállásom, ahova visszajárok. Elsősorban azért jöttem haza, hogy a gyerekgyógyászatban a kint tanultakat és tapasztaltakat itthon kamatoztassam a közösség javára. Nem a sajátoméra, mert akkor nem jöttem volna haza. Mindig is közösségszervező ember voltam, és úgy éreztem, hogy a kintről csinált egy-két projektemet itthon eredményesebben tudom folytatni. Nyilvánvalóan volt magánéleti része is a döntésemnek: hogy a gyerekeim a magyar kultúrát szívják magukba, és hogy az idős szüleimet tudjam támogatni.

magyarnarancs.hu: Hollandiában hogy működik az ügyeleti rendszer?

SZL: Volt mindig elég háziorvos, ha volt is néha kicsi hiány. Nonprofit, vagy kis profittal menő teamek, házorvosi csoportok látják el az ügyeletet, ami zömében a kórház mellett van; nem mindenhol, de ahol lehet, a közelébe telepítik, és folyamatosan próbálnak hatékonyan összedolgozni a mentőkkel, a kórházak sürgősségi osztályaival. És ami még lényeges: nem központi, fölülről vezérelt rendszer alakult ki, hanem a szakma saját maga szervezi a lehető legjobb ellátási rendszert. 

A teljes interjú a magyarnarancs.hu portálon olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink