Legfeljebb 175 fokon lehetne csak sütni a krumplikat, a kenyereket.
Amennyiben átmegy az uniós döntéshozatali folyamaton egy friss javaslat, úgy búcsút is mondhatunk a barnára sült kenyérnek, a sült krumplinak, de még a pirítósnak is – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.
Egy megalapozott felvetés szerint csak úgy csökkenthető az ételek mérgező akrilamid tartalma, mely a keményítő tartalmú alapanyag nagy hőfokon történő sütése közben keletkezik, ha lemondunk egyes kedvenc termékekről. A túl meleg sütőben sült kenyér, a túlpörkölt kávé, de még az kicsit szenesedő pirítós is tartalmaz ilyen anyagot. Legfeljebb 175 fokon lehetne csak sütni a krumplikat, a kenyereket, ez az a hőtartomány, amelynél még nincs számottevő akrilamid-képződés.
Ezzel azonban a ropogósra sült kenyérnek is búcsút mondhatnánk, ott ugyanis sokkal nagyobb a sütés közbeni hőmérséklet. De a kávépörkölésnél szinte biztosan nagyobb gondot fog okozni, ha az előírást bevezeti az EU, ugyanis a kávé pörkölésénél szinte biztos, hogy nem elegendő a 175 fok.
További részletek a weboldalon.