• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lehet, hogy mérgező a pörkölt kávé, a pirítós

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Legfeljebb 175 fokon lehetne csak sütni a krumplikat, a kenyereket.

Amennyiben átmegy az uniós döntéshozatali folyamaton egy friss javaslat, úgy búcsút is mondhatunk a barnára sült kenyérnek, a sült krumplinak, de még a pirítósnak is – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.

Egy megalapozott felvetés szerint csak úgy csökkenthető az ételek mérgező akrilamid tartalma, mely a keményítő tartalmú alapanyag nagy hőfokon történő sütése közben keletkezik, ha lemondunk egyes kedvenc termékekről. A túl meleg sütőben sült kenyér, a túlpörkölt kávé, de még az kicsit szenesedő pirítós is tartalmaz ilyen anyagot. Legfeljebb 175 fokon lehetne csak sütni a krumplikat, a kenyereket, ez az a hőtartomány, amelynél még nincs számottevő akrilamid-képződés.

Ezzel azonban a ropogósra sült kenyérnek is búcsút mondhatnánk, ott ugyanis sokkal nagyobb a sütés közbeni hőmérséklet. De a kávépörkölésnél szinte biztosan nagyobb gondot fog okozni, ha az előírást bevezeti az EU, ugyanis a kávé pörkölésénél szinte biztos, hogy nem elegendő a 175 fok.

További részletek a weboldalon.