• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Lehet plusz pénz nélkül jobb az egészségügyi ellátás

Lapszemle 2018.09.17 Forrás: hvg.hu
Lehet plusz pénz nélkül jobb az egészségügyi ellátás

Nem a költségek lefaragása az egyedüli cél. Több előnnyel is jár, ha a létrehozott értéket mérjük.

Nem biztos, hogy a legdrágább berendezések vagy gyógyszerek használata kimutatható eredményt hoz a betegek gyógyulásában – állítja a Boston Consulting Group multinacionális tanácsadó cég egészségügyi ágazatát vezető Stefan Larsson. Az egészségügy produktumát ma már nem lehet csak mennyiségi mutatókkal mérni. A HVG beszélgetett a szakemberrel.

A finanszírozók mindeddig az egészségügy teljesítményét mérték. Ahány műtét, annyiszor ezer dollár, euró vagy éppen forint a fizetség. Hogyan változtatna ezen a „value-based”, magyarul értékalapú egészségügyi ellátás?

A betegek számára a kezelés kimenetele, eredményessége a legfontosabb. Ahogy a szerviztől sem a karburátor kiszerelését vagy az olajpumpa kicserélését várjuk el, hanem azt, hogy működőképessé tegye az elromlott autót. Márpedig a kórházak között jelentősek a különbségek. A méltán nagy tekintélyű német egészségügyben 50 százalék annak az esélye, hogy egy átlagos kórházban megoperált prosztatarákos beteg inkontinens lesz. A hamburgi klinikán ennek a kockázata csak 10 százalék. Ez derült ki, amikor az apósom betegsége kapcsán keresni kezdtük a számára legjobb gyógyulási esélyt. Csakhogy a legtöbb országban nincsenek ilyen adatok, vagy ha vannak is, azok nem nyilvánosak, így a betegek legfeljebb a szerencséjükben bízhatnak, amikor kórházat vagy orvost választanak.

Az értékalapú egészségügyben tehát, kerül, amibe kerül alapon, mindenkinek a legjobbat kell kapnia? Nehéz elképzelni, hogy a közepes vagy átlagos helyek bezárnak, és minden beteg a legeredményesebb orvoshoz vagy kórházhoz iratkozik fel.

Persze hogy nem így van. Az érték a beteg számára érzékelhető eredmény és a ráfordított költség hányadosa. Vagyis az értékalapú egészségügy-menedzselés azt a szemléletváltozást hozza, hogy nem a költségek lefaragása, növekedési ütemének mérséklése az egyedüli cél. Több előnnyel is jár, ha a létrehozott értéket mérjük. Például kiderülhet, hogy a legújabb, legdrágább orvosi eszközök, technológiák és gyógyszerek csak minimális mértékben vagy egyáltalán nem befolyásolják a gyógyítás eredményességét. Az összehasonlítható minőségi adatok nem a gyengébben teljesítő intézmények bezárásához vezetnek, hanem ahhoz, hogy az eredményesebbnek bizonyult műtéti technikákat és kezelési eljárásokat veszik át a többiek is. A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink