• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Csak papíron létező orvosok

Lapszemle 2018.09.17 Forrás: vasarnapihirek.hu
Csak papíron létező orvosok

 A statisztikákban olyanokat is aktívan praktizáló orvosnak tekinthetnek, akik már meghaltak.

Néhány kattintás a kórház honlapján, és máris nyilvánosan elérhető, hogy az adott osztályon kik az ügyeletes orvosok, mikor dolgoznak és milyen szakképesítéssel rendelkeznek, illetve megfelelnek a hivatalosan elvárt minimumfeltételeknek – ennek így kellene működnie, de hazánkban nincs így - írta a vasárnapihírek.hu.

Fontos volna, hogy a betegeket is megkérdezzék az ellátásuk minőségéről – mondja Hegedűs Zsolt. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke hosszú ideje harcol azért, hogy itthon is mérjék a betegelégedettséget, betegbiztonságot, és rendszeresen, érthetően publikálják azokat. Ám ezt egyelőre nem sikerült bevezetni. Pedig biztosan sokaknak lenne véleménye akár azzal kapcsolatban is, milyen könnyű vagy épp nehéz orvost találni.

A kormánypárti sajtó ugyanis állítja, soha nem dolgozott még ennyi orvos Magyarországon, 39 132-en praktizálnak. Ha azonban a számok mögé nézünk, kiderül, hogy a valóság sokkal keserűbb. Hegedűs Zsolt szerint például messze nem életszerű ez a szám, ő maga is tapasztalja, hogy az ötöd-hatod éves medikusok fele külföldre készül. A statisztikákban ráadásul olyanokat is aktívan praktizáló orvosnak tekinthetnek, akik már meghaltak vagy gyesen vannak, esetleg külföldre mentek. Regisztrálni ugyanis 5 évente kell az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál, és ennyi ideig aktívnak is tekintik az orvost, függetlenül a már említett körülményektől. Valójában tehát nem tudjuk, hány orvos dolgozik ténylegesen az országban, milyen a korfa vagy a szakorvosok eloszlása, az adatok ugyanis nem naprakészek és nem transzparensek.

„Azt tanácsolom azoknak, akik a statisztikákból ilyen örömhíreket tudnak gyártani, hogy látogassanak el a periféria kis kórházaiba az ellátóhelyekre és közöljék az ottaniakkal, hogy megnyugodhatnak, mert rengetegen vannak. Már ha találnak ott valakit, akinek ezt elmondhatják” – reagált az említett hírre a VH-nak Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke. Ő is megerősítette, hogy valójában senki nem tudja, mennyi orvos dolgozik jelenleg az országban, de annyi biztos, hogy nagyon aszimmetrikus az elhelyezkedésük. A legtöbben a négy egyetemi városba mennek, így a kis kórházak kerülnek nehéz helyzetbe. Több intézményben is napi szinten kritikus a helyzet az ügyeletek beosztásánál. Mint megtudtuk, a Honvédkórházban jelenleg a rezidenseket irányítják át egyik osztályról a másikra, hogy betöltsék a lyukakat. Ez persze Sipka Balázs szerint nem minden esetben jogszerű, a rezidensekre azonban óriási nyomást helyeznek a munkáltatók, hogy ebben együttműködjenek. Erre nem mindenki hajlandó, ez az egyik oka, hogy jelentős a fluktuáció a hazai intézményekben. Az is gyakori, hogy a magánszféra felé veszik az irányt azok, akiknek véget ért a szakképzésük. Már a kormányzati kommunikációban is megjelent, hogy milyen komoly probléma ez a belső migráció. A teljes írás itt olvasható

KSH

Legolvasottabb cikkeink