• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lekötözik a betegeket az ápolóhiány miatt

Lapszemle 2023.03.31 Forrás: rtl.hu
Lekötözik a betegeket az ápolóhiány miatt

A beteg önrendelkezési jogának tiszteletben tartása mellett a kórháznak legalább annyira fontos kötelessége, hogy a beteg életét, testi épségét megóvja.

Az alapvető jogok biztosa már öt éve felkérte az egészségügyért felelős minisztert, hogy rendeletben szabályozza a betegekkel szemben alkalmazható korlátozó intézkedéseket, de azóta sem történt semmi. Pedig az is előfordult, hogy kórházban kezeltekre kiszáradva találtak rá szeretteik, mert leszíjazva megitatni sem tudták magukat. A TASZ egy hónapja ismét az ombudsmanhoz fordult, írja az rtl.hu

Az alapvető jogok biztosa 2017 szeptemberében kapott panaszbejelentést arról, hogy egy férfit, aki két évvel korábban került be a Tolna megyei kórházba – és kéthavi bennlét után egy fertőzés következtében meghalt –, az őt látogató lánya többször is kikötözve találta. Székely László megkeresésére a kórház azt válaszolta, hogy a néhai beteg a kanüljét többször kitépte vagy húzogatta, ezért kötötték le a kezét, illetve a csuklóját, amikor infúziót adtak neki.

A kórház arra hivatkozott, hogy a jogszabályok alapján korlátozható a beteg személyes szabadsága a saját élete, testi épsége és egészsége védelmében. Az intézmény saját eljárásrendje arra is kitért, hogy a korlátozó intézkedés csak addig tarthat, amíg az elrendelésének oka fennáll, és a korlátozás minden lépését dokumentálni kell.

Az ombudsman felkereste az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökét is, aki leszögezte, hogy a beteg önrendelkezési jogának tiszteletben tartása mellett a kórháznak legalább annyira fontos kötelessége, hogy a beteg életét, testi épségét megóvja, a további egészségkárosodását megakadályozza. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a fizikai korlátozás sokszor kiváltható, ha elegendő szakképzett személyzet – azaz ápoló – áll rendelkezésre.

Jelentésében az ombudsman megjegyezte, hogy a cselekvőképes beteg, ahogyan a kezelésbe ráutaló magatartással beleegyezhet, úgy meg is tagadhatja azt. Mivel a vizsgált eset kapcsán a kórház nem tett eleget a dokumentációs követelményeknek, így utólag nem lehet megállapítani, hogy biztosították-e a beteg számára, hogy gyakorolja az ellátás megtagadásához fűződő jogát.

További részletek az rtl.hu cikkében.