• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Lélegeztetőgépre került egy koronavírusos magyar háziorvos

Lapszemle 2020.04.02 Forrás: Index
Lélegeztetőgépre került egy koronavírusos magyar háziorvos

Habár a járvány alatt a személyes vizsgálatok száma csökkent, arról is van reprezentatív felmérés, hogy mennyire nem minimalizálódott a kockázat.

Sorra fertőződnek meg a magyar háziorvosok koronavírussal, ám Müller Cecília tisztifőorvos állítja: nem az állam dolga őket védőfelszereléssel ellátni. Azonban a hatályos törvények szerint igenis biztosítani kellene számukra az eszközöket. Ráadásul miközben az eljárásrendet átszervezték, a háziorvosok negyedéhez még mindig napi húsz, vagy még több beteg, azaz potenciális koronavírus-hordozó megy személyesen. Olaszországban március 26-ig a 37 orvos áldozatból 17 háziorvos volt, írja az Index.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend értelmében az alábbi védőeszközökre van, azaz lenne szükség ahhoz, hogy egy orvos biztonságos körülmények között vizsgálhasson beteget, potenciálisan koronavírusos esetet a járvány idején:

Lábzsák

Egyszer használatos védőköpeny

Fóliakötény (opcionális)

FFP2/3 maszk

Sebészi maszk

Védőszemüveg

Védősapka

Arcpajzs

Gumikesztyű

Persze nincs százszázalékos védelem, mégis beszédes, hogy a magyar háziorvosok mindezekből körülbelül egy hónappal ezelőtt egy 50 darabos sebészi maszkcsomagot kaptak meg az államtól. Ezen túl, bő két héttel ezelőtt praxisonként 3 darab FFP1-es maszkot vehettek át – sokaknak száz kilométereket kellett utazniuk ezért –, amihez egy kis üveges kézfertőtlenítő gél járt még.

Ezt biztosította a magyar állam a legnagyobb betegforgalmat, és így a legnagyobb potenciális koronavírusos betegforgalmat is bonyolító alapellátás számára.

Két alkalommal juttattunk védőfelszerelést a háziorvosoknak, annak ellenére, hogy ez alapvetően az ő feladatuk, ezt mindig a betegellátó, a munkáltató feladata beszerezni – mondta a háziorvosok védelméhez szükséges állami segítséget firtató kérdésünkre hétfőn Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. Noha az alapellátásban tevékenykedő szakmai szervezetek többször jelentették a kockázatot, és kérték az állami szerveket, segítsenek nekik beszerezni hatósági úton a szükséges eszközöket – erre ugyanis nekik piaci körülmények között gyakorlatilag január vége óta nincs lehetőségük – a tisztifőorvos világossá tette: továbbra sem számíthatnak a kormány segítségére.

Kedden emiatt nyílt levélben fordult a tisztifőorvoshoz az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa, a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezete, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Háziorvosok Online Szervezete – mint írták, szoros egyetértésben. Világossá tették ugyanis, hogy Müller Cecília tévedett akkor, amikor állította, hogy a rendkívüli járványügyi helyzetben is az egyes háziorvosok, avagy a praxisok felelőssége lenne a védőfelszerelés beszerzése.

Habár a járvány alatt a személyes vizsgálatok száma csökkent, arról is van reprezentatív felmérés, hogy mennyire nem minimalizálódott a kockázat. A Háziorvosok Online Szövetsége ugyanis egy 1789 doktor által kitöltött, múlt hét végén készült felmérést készített a témában, mely alapján

a háziorvosok 25,8 százalékánál csökkent le 1-2 betegre a napi betegforgalom,

22,6 százalékukhoz 3-4 ember megy el személyesen,

20,1 százalékuknál 5-10 beteg jár személyesen naponta,

10,1 százalékuk 10-20 beteget kezel személyesen, de talán a legsúlyosabb adat, hogy

a háziorvosok 21,4 százaléka több mint 20 beteggel találkozik egy napi műszakban az új eljárásrend életbe lépése után is.

 

Legolvasottabb cikkeink