• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lemondott időpontok, tanácstalan betegek

Lapszemle 2020.05.18 Forrás: ATV
Lemondott időpontok, tanácstalan betegek

Azt mondták, hogy nincs lehetőségük a tesztelésre, ezért egyszerűen csak lemondják az időpontokat.

A koronavírus járvány óta sokat változott a tesztek megítélése, az egyik leggyakoribb kifogás volt az ellenzék részéről, hogy nem fektetnek kellő hangsúlyt a védekezés során erre a területre. Az egészségügy újraindulásával ismét előtérbe került a kérdés: kell teszt vagy nem? A Heti Napló riportja.

"Endokrinológiára mentünk volna a fiammal, amire negyedéve várunk, ma lett volna az időpontunk és tegnap felhívtak a Heim Pál kórházból, hogy ne menjünk, mert le kell mondaniuk az időpontot, ugyanis még mindig csak sürgős eseteket látnak el. A fiam esete valóban sürgős lenne, gondolom minden anya így érez, de itt már orvosilag is alátámasztott, hogy sürgős lenne és lemondták az időpontját. Azt mondta, hogy idén szerinte már ne reménykedjek"- meséli az aggódó anyuka.

Amikor Zita megkérdezte, hogy a miniszter legújabb rendelkezése nyomán nem lehet-e negatív teszttel mégis elvégezni a gyerek egyre romló állapotba miatt a vizsgálatot, az volt a válasz, hogy nem tesztelnek.

"Azt mondták, hogy erre nincs lehetőség, egyszerűen csak lemondják azokat az időpontokat, amik nem már meglévő betegek időpontjai. Azt mondták, hogy ők ott nem végeznek tesztet"- mondja értetlenül Zita.

Hasonlót kényszerlemondásokról beszélt nekem egy vidéki kórház osztályvezető főorvosa is, aki azt kérte, a neve maradjon titokban. Szerinte egyszerűen nincs kapacitás, pénz és erőforrás sem arra, hogy minden ilyen tesztet elvégezzenek, ezért két lehetőség áll a kórházak előtt. Az egyik Zitáéké, amikor telefonon lemondják már a hónapokkal előre egyeztetett időpontokat is és nem fogadnak új betegeket. A másik egyfajta vészmegoldás azok számára, akiknek az állapota nem sürgős, de ez csak idő kérdése.

Szerinte a kórházigazgatók náluk és egyre több helyen úgy próbálják kikerülni a sokszor egymásnak is ellentmondó rendelkezéseket, hogy azokat az elektív, vagyis nem sürgős beavatkozásokat, vizsgálatokat, amiket a miniszteri utasítás teszthez köt egyszerűen átnevezik az akut ellátásba tartozó procedúrának és teszt nélkül elvégzik őket. Erre azért van szükség, mert szerinte egyszerűen nincs kapacitás, pénz és erőforrás sem arra, hogy minden ilyen tesztet elvégezzenek.

Semmi sem garantálja, hogy a nem sürgős ellátásra szoruló letesztelt betegek nem lesznek fertőzöttek, mire megérkeznek a kórházba a vizsgálatra, vagy a műtétre. Az mindenképp előremutatónak tűnik, hogy elindult a tömeges tesztelés és hogy tesztekkel próbálják védeni az egészségügyi dolgozókat, csak épp úgy tűnik, hogy ehhez egyszerűen nincs meg sem az intézményi háttér, sem a pénz és főleg nincs meg az emberi erőforrás.

Legolvasottabb cikkeink