• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ne tegyék le a fegyvert! - kéri a virológus

Lapszemle 2020.05.18 Forrás: nepszava.hu
Ne tegyék le a fegyvert! - kéri a virológus

Kemenesi Gábor szerint továbbra is az a legfontosabb szabály, hogy ahol csak lehetséges, hordjuk a szájmaszkot, mossunk kezet, és ne fogdossuk az arcunkat.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket! - kéri legújabb Prezi-videójában Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. S egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy a korlátozások lazítása mellett továbbra is szükség van ezek alkalmazására, olvasható a Népszava online oldalán.

A virológus szerint továbbra is az a legfontosabb szabály, hogy ahol csak lehetséges hordjuk a szájmaszkot, mossunk kezet, és ne fogdossuk az arcunkat. Figyelmeztetésül idézte az iráni történéseket, ahol most éppen zajlik a járvány második hulláma, ahol vasárnap már 118 392 fertőzöttről, 6937 halálesetről és 93 147 gyógyultról számoltak be a hatóságok. Irán a járvány által leginkább sújtott országok egyike.

A hazai országos vizsgálatból az már ismert, hogy a lakosság átfertőződöttsége mindössze 0,6 százalékos, a világ más gócpontos területein is csak 3-5 százalék. Ám ahhoz, hogy bízhassunk abban, hogy egy következő hullámban megvéd az úgynevezett nyájimmunitás a társadalom átfertőzöttségen 60-70 százalékosnak kellene lennie. S azt, hogy ezt elérjük – jelen tudásunk szerint kizárólag a védőoltással van esély.

A kutató szerint jó hír, hogy nagyon sok védőoltás-jelölt készítménnyel zajlanak klinikai kísérletek világszerte. Ám a vakcinákkal sem érdemes jóslásokba bocsátkozni, figyelmeztet a szakember a videóban - ha ezek át is mentek a klinikai vizsgálatokon, még mindig hátra van a gyártás, a készítmény eljuttatása az oltandó csoportokhoz. 

A gyógyszerekről nap, mint nap megjelenő tudományos cikkeket sem szabad túlértékelni, túlságosan beléjük kapaszkodni. Szakmai kérdés, hogy melyik hogyan hat, az pedig gyakorlati, hogy az orvos majd egy-egy súlyos állapotú beteg kezelésekor melyikhez nyúl. Mindez nem változat azon, hogy az utcán továbbra is be kell tartani bizonyos, eddig sulykolt szabályokat, így a távolságtartást, a szájmaszk-viselését és a kézmosást.