• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lesz igény ingyenszurira?

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

A szakemberek figyelmeztetnek: ideje felvenni az oltást.

Egyelőre még nincs influenzajárvány sehol az országban, de a szakemberek figyelmeztetnek, ideje felvenni az oltást. Bács-Kiskun tavaly nem járt élen a megelőzésben, a térítésmentes „szurik" 74 százaléka fogyott csak el. Tavaly összesen 67 ezer térítésmentes influenza-elleni oltóanyag érkezett Bács-Kiskun megyébe, idén pedig 60 ezer – írja a Petőfi Népe – online.

A csökkenés okát Raáb Margit, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének járványügyi osztályvezetője sem tudta megindokolni. Azt viszont elmondta: a megye 2011-es „átoltottsága" (legalábbis a szurit ingyenesen kérhetők körében) alacsony volt.

Sajnos nem fogyott jól a vakcina, a kiszállított mennyiség mindössze 74,1 %-át kérték ki, ez az eredmény pedig nem tartozik a jók közé. Elég, ha csak az országos 82,6 %-os átlagot nézzük. Még rosszabb a helyzet, ha belegondolunk, hogy lehetne száz százalékos is az arány, ha figyelembe vesszük a fokozott kockázatnak kitettek számát, akik részére a központi költségvetésből finanszírozott oltóanyag térítésmentesen biztosított – fűzte hozzá Raáb Margit.

Az influenza elleni vakcináért továbbra sem kell fizetnie az asztmás betegeknek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, a krónikus máj- és vesebetegeknek, a kórosan elhízottaknak, a várandós nőknek, illetve a 65 év feletti személyeknek. Szintén térítésmentesen kaphatnak oltást az egészségügyi dolgozók, a védőnők, a szociális intézmények, a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és büntetés-végrehajtás dolgozói. Ingyen kérhetik az oltást még az állattartó telepeken, baromfi-feldolgozókban, vágóhidakon dolgozók, és ami az előző évekhez képest újdonság: a vérzékenyek is. A térítésmentes oltást a háziorvosoknál lehet beadatni – jegyezte meg a járványügyi osztályvezető.

Oltópontok – ahol 3-4 ezer forintos térítés ellenében, receptre történő felíratás nélkül kérhető a szuri – nincsenek Bács-Kiskunban.

Aktivitást az influenza egyelőre nem mutat. November 12. és 18. között becslések szerint, országosan mintegy 5200 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz (100 ezer megfigyelt lakosból 52), a vizsgálatok viszont a beküldött 19 légúti minta egyikében sem mutatták ki a vírus jelenlétét. A szakemberek szerint a betegség elleni immunitást az oltás beadásától számított 2-3 héten belül alakítja ki a szervezet – írja a lap.