• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lombikbébiprogram és a kettős hatás elve

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Szent Tamás kettős hatás elve nemcsak a cselekedet következményeit vizsgálja, hanem a cselekvő szándékát is.

Manapság minden ötödik-hatodik pár meddő Magyarországon. Rajtuk próbál segíteni az orvostudomány az úgynevezett in vitro megtermékenyítéssel, amelynek eredményeképpen hazánkban évente mintegy 1700 lombikbébi születik. Széles körű egyetértés van abban, hogy ez az orvosi tevékenység erkölcsi szempontból helyes. Ebbe a társadalmi konszenzusba dobott követ Veres András katolikus püspök augusztus 20-i beszédének az a része, amelyben elítélte a lombikbébiprogramot - írta véleményében Tóth I. János egyetemi tanár a magyaridők.hu-n.

A keresztény moralitás számára ez a technológia elsősorban azért elfogadhatatlan, mert a folyamat során fölös számú embrió keletkezik, amelyeket lefagyasztva tárolnak, vagy a szülők kérésére elpusztítanak. A „fölösleges" embriók sorsa még a szekuláris bioetikusok számára is problémát jelenthet. Tehát egy olyan technológiával állunk szemben, amelynek egyaránt vannak jó és rossz következményei. Ez persze nem egyedi eset. Az orvostudomány különösen gyakran kerül szembe olyan kritikus helyzetekkel, ahol a gyógyítás során kár okozása is történik.

Az ilyen esetek jól vizsgálhatók az úgynevezett kettős hatás elvének a segítségével, amit elsőként Szent Tamás fogalmazott meg. A keresztény morálteológia ezzel az elvvel igazolja azokat a speciális abortuszokat, amelyeknek a célja a nő életének a megmentése. Ez az elv nemcsak a cselekedet következményeit vizsgálja, hanem a cselekvő szándékát is, ami összhangban van az utca emberének erkölcsi érzékével.

Általában a gyermekvállalás elősegítése érdekében végzett orvosi beavatkozások morálisan helyesek. A lombikbébiprogram célja a meddő párok megsegítése, ami erkölcsi szempontból szintén helyes cél. A lombikgyerekek megszületése (jó hatás) nem a szám felett keletkezett embriók létrehozásának (rossz hatás) a következménye. S végül a lombikbébi megszületése nagyobb előnyt jelent, mint a folyamat során létrehozott „fölösleges" embriók lefagyasztásából vagy megsemmisítéséből származó hátrány. Bioetikai szempontból tehát a lombikgyerekek megszületése nagyságrendekkel nagyobb jót jelent, mint néhány számfeletti megtermékenyített petesejt megsemmisítése.

Legolvasottabb cikkeink