• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magán-egészségbiztosítás: hogyan működik és megéri-e?

Lapszemle 2023.05.04 Forrás: egy.hu
Magán-egészségbiztosítás: hogyan működik és megéri-e?

Panasz, tünetek esetén a következő történik: felhívjuk a biztosítót, ő pedig megszervezi számunkra a szükséges vizsgálatot.

Sokan nem ismerik az úgynevezett szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításokat. Ez a hosszú név azt takarja, hogy havi biztosítási díjért cserébe magánorvosi ellátásban részesülhetünk. Magánorvosi biztosításoknak vagy magán-egészségbiztosításoknak is nevezik ezeket a termékeket, de megéri-e fizetni őket? - teszi fel a kérdést az egy.hu

Magán-egészségbiztosítást igénybe véve panasz, tünetek esetén a következő történik: felhívjuk a biztosítót, ő pedig megszervezi számunkra a szükséges vizsgálatot. Ez esetben nem kell fizetnünk semmit a vizsgálatért, röntgenért, ultrahangért, konzultációért. Persze van, néhány kitétel és megszorítás, de sok esetben jól járhatunk, hiszen a hosszú várólistákat kikerülhetjük.

A csomagok nem csupán baj esetére szólnak, hanem tartalmaznak megelőzést szolgáló szűréseket is: bőrgyógyászati vizsgálatot, terheléses EKG-t, vérvizsgálatokat stb. Ezeket évente meghatározott számban lehet igénybe venni, a csomag jellegétől, árától függően van lehetőségünk különböző szűrésekre. 

Ráadásul itt nem kell számolnunk az aggodalmakkal, nem fordulhat elő, hogy „úgysem fizet a biztosító”, ha bajunk van, hát bajunk van, az nem kérdés, erről szól a szolgáltatás. A szakorvost a biztosító megszervezi számunkra, ő pedig további vizsgálatokat (például ultrahangot, MR-t, CT-t) írhat elő, amelyeket szintén magánklinikákon vehetünk igénybe. Ezenkívül éjjel-nappal hívhatjuk a call center szolgáltatást, ahol rezidens orvosok adnak tanácsokat, megmondják, milyen szakembert kérjünk a biztosítótól, értelmezik a laboreredményt vagy a zárójelentést.

Mennyibe kerül?

Minél fiatalabbak vagyunk, annál kedvezőbb az ár, de egészen 70 éves korig (családi csomagban még ezen az életkoron túl is) meg lehet kötni egy ilyen biztosítást, és az alapcsomagok még az idősebbek számára sem horribilis összegűek. Nagyjából 10 és 50 ezer forint körüli havi díjra számítsunk attól függően, milyen széles körű szolgáltatást kérünk, milyen az egészségi állapotunk, milyenek a szokásaink (például dohányzunk-e), továbbá hány évesek vagyunk. Sok cég eleve fizet magán egészségbiztosítást az alkalmazottaiknak, ilyenkor a cég csoportos biztosítást köt, ami kedvezőbb árat jelent a számára, és ami minden foglalkoztatottra vonatkozik a fenti körülményektől sokkal kevésbé függően.

Tapasztalataink

Egyik ismerősöm, Judit számára például a munkáltatója fizeti a biztosítást, munkabéren kívüli juttatásként. 42 éves, két gyerek anyukája, tehát már elő-előfordulnak különböző panaszai: „A csomagom szerintem nagyjából közepes kategória, az áráról nincsen információm, de a járóbeteg-ellátáson ötszázezer forint értékben vehetek részt évente, amit majdnem teljesen ki is használtam tavaly, mivel a térdemmel gondok adódtak.

CT-re, MRI-re is ötszázezer forintos a keret, ebből két CT vizsgálatot vettem igénybe, és ennyire is volt szükség. Laborvizsgálatokat négyszázezer forintban térít a biztosítás, és ez nagyon jól jött, mert megcsináltattam a régóta tervezett ételallergia- és inzulinrezisztencia-vizsgálatot is, ugyanis a tüneteim alapján erre gyanakodtunk, így kaptam rá beutalót a szakorvostól. Amit nagyon szeretek a biztosításban, hogy szűrővizsgálatokon vehetek részt magánklinikákon, így mindig elmegyek tüdőszűrésre, nőgyógyászati rákszűrésre, EKG-ra, és teljes vérképvizsgálatra”.

További részletek az egy.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink