• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magán-fogorvoshoz járnak az adóellenőrök

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Egészségügyi szolgáltatóként hirdeti magát az aurafotós sőt a jósnő is.

Páciensnek adják ki magukat, így figyelik, eltitkolják-e a bevételt. Nemcsak nyugtát nem adnak, de az alkalmazottaikat is elfelejtetik bejelenteni egyes fogászati magánszolgáltatók az adóhatóság tapasztalati szerint. Ezért a magán-fogorvosok továbbra is fokozott adóellenőrzésre számíthatnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartásai szerint csaknem 5 000 vállalkozás működik Magyarországon, amely fő tevékenységeként fogászati szolgáltatást jelentett be. Az adóalanyok több mint fele gazdasági társaság. Ezek 2010-ben összesen 428 millió forint társasági adót, míg az egyéni vállalkozói formában működő fogászati szolgáltatók több mint 885 millió forint személyi jövedelemadót vallottak be – írja a Világgazdaság – online.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely évek óta végez ellenőrzéseket a fogászati magánszolgáltatók körében, és 2011. óta azonban kiemelt figyelmet fordít erre a területre. Mint a lap érdeklődésére fogalmaztak – az adóelkerülésre vonatkozó kockázatelemzések eredményei, a korábbi ellenőrzési tapasztalatok, valamint a szolgáltatásokat igénybe vevők részéről érkező közérdekű bejelentések – mindinkább indokolttá teszik egyes humán-egészségügyi szolgáltatók, ezen belül a fogorvosok ellenőrzését.

A NAV tájékoztatása szerint tavaly 160 fogászati magánszolgáltatónál jelentek meg adóellenőrök, s azt tapasztalták, hogy leggyakrabban számlaadásról feledkeznek meg a magán fogorvosok, akik közül sokan előszeretettel foglalkoztatnak be nem jelentett alkalmazottakat is. A bizonylatadás elmulasztása különösen a munkaidő utáni, esti konzultációk során végzett ellenőrzések alkalmával volt jellemző.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt ellenőrzési irányai között több éve szerepel a szolgáltató szektor. Így kerültek a vizsgálatok fókuszába az egészségügyi magánszolgáltatók is. A tapasztalatokról legutóbb az év elején számoltak be a NAV-nál, amikor többek között fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász, valamint szemész szolgáltatását vették igénybe a revizorok. Voltak plasztikai sebészeknél is, mert úgy látták: a szépészeti szolgáltatások magas ára és jövedelmezősége ellenére az e területen tevékenykedő vállalkozások bevallásai gyakran csak minimális adókötelezettséget tartalmaznak, és visszaélések lelhetők fel az általános forgalmi adó terén is. Azonban büntettek már magát egészségügyi szolgáltatóként hirdető aurafotóst, dohányzásról biorezonanciával leszoktatót, sőt jósnőt is.