• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magánegészségügy: vonzó lehet a befektetőknek

Lapszemle 2019.01.22 Forrás: vg.hu
Magánegészségügy: vonzó lehet a befektetőknek

A magánegészségügyi szolgáltatók a következő években is évi 4-5 százalékos forgalombővülésre számítanak.

Főleg ukrán és izraeli pénzügyi befektetők érdeklődnek a hazai magánegészségügyi szektor iránt – mondta Kohanecz Margó, a KPMG egészségügyi és gyógyszeripari tanácsadásért felelős igazgatója a Világgazdaságnak. A jövőben a kormányzat újradefiniálhatja az ellátások körét, eldöntve, mi maradhat az alapbiztosítások között, és mi kerül egy másik, magasabb biztosítási pozícióba.

A demográfiai adatok a jelenleginél sokkal nagyobb terhet vetítenek előre az egészségügyi ellátórendszerek számára. Magyarországon fel vagyunk erre készülve?
Erre világszerte keresik a megoldásokat, nem csak Magyarországon. A humánerőforrás hiánya, az orvosok, ápolók, asszisztensek elvándorlása szinte mindenhol probléma. Az például a visegrádi országok specifikuma, hogy a betegellátás kórházközpontú. Mi a KPMG-nél a digitalizációban látjuk a megoldást, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elindulásával olyan adatokhoz juthat nemcsak az egészségügyi kormányzat, de a gyógyszeripar is, amelyek a hazai egészségügyi rendszer átalakításának alapjai lehetnek.

 

Ha már a kórházközpontúságot említette, egyes elemzők szerint a hazai százhúsz kórház felét be lehetne zárni. Ön mit gondol erről?
A kórházi ellátás a legdrágább, a legköltségesebb ellátási forma. Az intézmények infrastrukturális fenntartása is nagyon költséges, a hazai kórházi struktúra átszervezésével a megmaradó forrásokat a minőségibb ellátásra lehetne fordítani. A KPMG-nek van egy kilenc lépésből álló javaslata, amely az integrált egészségügyi ellátás kialakítására vonatkozik.

Ez a javaslatcsomag többek között azt tartalmazza, hogy nemcsak a kórházakat, hanem az egész alapellátási rendszert be kell kapcsolni az úgynevezett integrált ellátási formába. Elérkezett az idő, hogy átszervezzük a betegutakat, erre Magyarországon nagyon jó példa a praxisközösségek létrehozása. Fontos lenne egy valós idejű triázs rendszert is kialakítani, amely hasonló a sürgősségi betegellátó osztályokon működő betegosztályozási rendszerhez. Ez a struktúra segítséget nyújthat a betegnek is, hogy a problémájára milyen típusú ellátásra van szüksége, elirányítja abba rendelőbe, ahol a megfelelő kezelést megkaphatja, és megmutatja, mennyi a várakozási idő. Már sokféle hasonlót láthatunk, például olyan mobilapplikációkat, amelyek jelzik, hogy melyik utat válaszd a gyorsabb közlekedéshez, vagy torlódás miatt melyik budapesti hidat felejtsd el.


Az egészségügy költséges terület. Ön szerint a kórházak dotációját át lehetne alakítani eredményalapú költségvetési finanszírozásra?
Magyarországon arról még csak diskurzus folyik, hogy ne a homogén betegségcsoportok alapján történjen a költségek elszámolása a fekvőbeteg-ellátó intézményekben, hanem életminőség-javulás alapján. De külföldön már vannak erre példák, amelyek a KPMG segítségével valósultak meg. Többek között New York számos kórházában value based care (értékalapú gondozási) modelleket dolgoztunk ki, Észak-Hollandiában a kórházi rendszerek átdolgozásával középtávon 10–30 százalékos költségcsökkenést értek el az intézmények.  További részletek a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink