• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magánrendelés a kórházban

Lapszemle Forrás: baon.hu

A főigazgató szerint természetes, ha egy orvos a kórházban folytatja magánrendelését – persze csak munkaidőn kívül.

Egy, a szerkesztőségünket megkereső kecskeméti hölgynek a minap OEP által finanszírozott műtétjét a sürgősségi ambulancián végezték el a kecskeméti megyei kórházban. Olvasónk szóvá tette, hogy az operáció előtt nem volt előkészítve az érzéstelenítő, és más eszköz is hiányzott a beavatkozáshoz. A „rendetlenséget" a műtétet végző főorvos – a beteg előtt – szóvá is tette az asszisztensnek, mire azt a választ kapta: előző nap egy másik doktor operált ott magánrendelés keretében, azért nincs minden a helyén – írja a Petőfi Népe – online.

Az eset kapcsán dr. Horváth Zsolt, a kecskeméti megyei kórház orvos igazgatója, traumatológusa a lapnak kijelentette: a műtét a sürgősségi ellátás traumatológiai részén történhetett, itt valóban tart egy kollégájuk magánrendelést, de munkaidőn kívül. Az orvos igazgató szerint az olvasó valamit félreérthetett az előtte lezajlott beszélgetésből, mert az biztos, hogy a magánrendelés és az ő operációja között még vagy tíz-tizenöt beavatkozás volt a műtőben. Horváth Zsolt azt is hangsúlyozta, hogy az érzéstelenítőt az asszisztensnek az orvos előtt kell felszívnia, így azt nem lehet értelmezni, hogy „nem volt előkészítve". Valamint az sem állja meg a helyét, hogy valamely eszköz elfogyott volna, legfeljebb nem került vissza a sterilizálóból – tette hozzá az orvos igazgató.

A portál megkérdezte dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját, mennyire általános, hogy a kórház orvosai magánrendelést tartanak az intézményben. A főigazgató elmondta, ha egy kórházi helyiség felszabadul, akkor azt a kollégák – munkaidőn kívül – nyugodtan használhatják, és folytathatnak magánrendelést, ez teljesen természetes. Sőt éppen azt szeretnénk, ha minél több orvos visszajönne hozzánk a máshol lévő magánrendelőikből, amikor a járóbeteg-szakellátások felújítása lezárul. Miért álljanak üresen a jól felszerelt rendelőink, ha akad valaki, aki kibérelné? – tette fel a kérdést dr. Svébis Mihály, hangsúlyozva: a magántevékenységre kizárólag munkaidőn túl, a TB-s rendelésen kívül kerülhet sor.

A főigazgató azon felvetésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy ennek ellenkezője is előfordul, leszögezte: nagyon nem szeretné, ha ilyen megtörténne, mint mondta, annak következményei lennének. A magánrendelésekre különböző engedélyeket kell kérni, és ezek sem engedik, hogy egy közalkalmazott a munkaidejében ne térítésmentesen gyógyítson. Svébis Mihály hozzátette azt is, most csak nagyon kevés, talán 4-5 orvos viszi magánpraxisát a kórházban, ha többen tennék ezt, akkor némi pluszbevételhez jutna az intézmény. A szóban forgó orvosoknak terembérleti díjat kell fizetniük a kórház számára, ez az összeg – ahogy a főigazgató fogalmazott – „lényegesen alacsonyabb", mint amennyibe egy magánrendelő fenntartása kerül máshol a városban. Ugyancsak meg kell téríteniük a magánrendelést folytató orvosoknak a felhasznált eszközök, valamint az esetleges asszisztencia költségét is.