• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyar tudósok találmánya adhat új esélyt a Covidosoknak

Lapszemle 2022.05.10 Forrás: ripost.hu
Magyar tudósok találmánya adhat új esélyt a Covidosoknak

Az eszköz csakis a koronavírust kapja el a véráramból, és a megtisztított vért visszaadják a betegnek, hasonlóan a művesekezeléshez.

Elképesztő egészségügyi szenzáció küszöbén állunk – derül ki a Pécsi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem beszámolójából. Egy találmány, egy 20-25 centis, oszlopszerű magyar orvostechnikai eszköz ugyanis látványos áttörést hozhat az áttétes rák megfékezésében és a koronavírus gyógyításában. A két intézmény és egy daganatos betegségek kutatásával foglalkozó társaság együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy mielőbb alkalmazhatóvá váljon az eljárás - ismertette a Ripost7 ma megjelenő cikkének előzetesét a ripost.hu.

Hogy lehetne semlegesíteni a vérben keringő, áttéteket okozó rákos sejteket úgy, hogy ne okozzunk károsodást? Például úgy, hogy ki kellene szűrni azokat a vérből. Amilyen egyszerű az ötlet, annyira nehéz megtalálni a kivitelezés módját. A cirkuláló ráksejtek kifogására és azok analitikájára írták ki eredetileg a Lendület Pályázatot, de közben rájöttünk arra, hogy ezt a technológiát terápiás célokra is lehet használni – árulta el professzor dr. Guttman Tamás, a Pannon Egyetem tanára.

A hat éve tartó fejlesztés eredményeként mára nemzetközi szabadalom védi a módszert, mely a betegek vérét egy különleges szűrőn átvezetve hatékonyan eltávolítja az áttéteket okozó tumorsejteket, jelentősen növelve a páciensek túlélési esélyeit. Ráadásul, úgy tűnik, a szerkezet a koronavírus ellen is hatékony lehet.

A szűrőbetétre emlékeztető, 20-25 centiméteres orvostechnikai eszköz működéséről Járvás Gábor, a Pannon Egyetem tudományos főmunkatársa a következőképpen számolt be: Ez az oszlop ahhoz hasonlít, mint amit a művesekezelésekhez használnak. Ezen átvezetjük a koronavírussal fertőzött beteg vérét. Az eszköz csakis a koronavírust kapja el a véráramból, és a megtisztított vért visszaadjuk a betegnek, ezzel jelentősen segítve a betegség leküzdését. A módszer segítségével így megelőzhető volna, hogy a koronavírus komolyabb szövődményeket okozzon a szervezetben.

Hogy mit gondol a magyar találmányról a Pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője, dr. Jakab Ferenc, illetve mikor lehet a találmányból széles körben elérhető eszköz, kiderül a Ripost7 május 10-én megjelenő számából.

Legolvasottabb cikkeink