• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Magyarok, akiket egyetlen körzeti orvos sem lát el

Lapszemle 2018.09.25 Forrás: penzcentrum.hu
Magyarok, akiket egyetlen körzeti orvos sem lát el

Kiemelt figyelemre, türelemre, kommunikációra lenne szükség a speciális ellátást igénylő betegek zökkenőmentes ellátáshoz.

Pár nappal ezelőtti cikkünkben három édesanya beszélt arról, milyen nehézségekkel jár, ha speciális ellátást igénylő gyerekük egészségügyi ellátásra szorul. Esetük nem egyedi. Két évvel ezelőtti adatok alapján 50 ezer értelmi fogyatékos és 9 ezer autista magyar él az országban. Hogyan látják a helyzetet az egészségügyben dolgozók és mi a véleményük, mi az oka annak, hogy a különleges szükségletű gyerekek és felnőttek ellátása ennyire nehézkes - tette fel a kérdést a pénzcentrum.hu.

A speciális ellátást igénylők fogászati kezelése sajátos körülményeket igényel, hiszen a fogmegtartó és egyéb beavatkozások az érintettek egy részénél szinte kizárólag csak narkózisban végezhetők, a megszokott fogorvosi ellátó helyeken pedig nincs lehetőség az altatásra  - mondta a Pénzcentrumnak Dr. Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Több évtizedes problémáról van szó, és a szakember szerint a helyzet most sokkal jobb, mint akár 10 évvel ezelőtt. Országszerte ugyanis hat helyen - Debrecenben, Szegeden, Pécsen a képzőhelyeken és Budapesten a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján, valamint gyerekek számára a budapesti Bethesda Gyermekkórházban, és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben - működik speciális központ. Ezekben a fogorvos és fogorvosi asszisztens mellett aneszteziológus és aneszteziológiai asszisztens, valamint műtőssegéd is dolgozik.

Arra a felvetésre, hogy bár a centrumokban ellátják a speciális ellátást igénylő embereket, de óriási a várólista, gyakran hónapokat kell várni egy-egy beavatkozásra, és hogy nem merült-e fel több centrum működtetése, Dr. Hermann Péter azt mondta, annak idején a páciensek és hozzátartozóik által megfogalmazott igény hatására, a szakma és az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárának kezdeményezésére alakultak meg a centrumok. Az utóbbi időben azonban úgy tűnik a visszajelzések alapján, hogy egyelőre nincs szükség még több központra. Ugyanakkor - jegyezte meg a szakember - még ha úgy alakulna, hogy létesülne több, az NEAK által finanszírozott speciális fogászati centrum, nehéz lenne szakembereket találni, akik ott dolgoznának, ahogy ez a tendencia a hagyományos szakellátásnál is megfigyelhető. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink