• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már csak külföldön tanulható meg az orvoslás?

Lapszemle Forrás: hirado.hu

Falus Ferenc: jól járunk, ha a fiatal orvosok elmennek külföldre.

A fiatalok azt látják, hogy ma már Magyarországon nem lehet tisztességesen megtanulni a szakmát – hangsúlyozta a volt országos tiszti főorvos, Falus Ferenc. Magyarország újkori történetének az egyik legkínosabb időszakát éljük. A gazdasági mozgástér egészen elképesztőn szűk, a mai helyzetben meg lehet érteni, hogy a kormány nem szívesen ad pénzt az egészségügy finanszírozására, de látni kell, hogy ez az orvosokat nem nagyon érdekli, hiszen több mint tíz éve várnak egy normális béremelésre, és nem kapnak – nyilatkozta Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász az m1 Ma reggel című műsorában.

A fiatal orvosok azt látják, hogy más szakmában, akik hasonló végzettséggel rendelkeznek, megélnek a bérükből anélkül, hogy paraszolvenciára kényszerülnének. Nem fogadják el, hogy az ő munkájukat nem lehet tisztességesen megfizetni, s ez egy óriási különbség a 25-40 évvel ezelőtti helyzethez képest. A fiatalokat nem lehet ma már meggyőzni arról, hogy paraszolvenciával kiegészített jövedelemből kell élniük, és nem lehet meggyőzni őket arról, hogy várjanak húsz évet, míg osztályvezető főorvosok lesznek, és majd a műtéti beosztással, vagy a betegirányítással egészítik ki a jövedelmüket – sorolta az érveket Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos.

Ezek a fiatalok azt látják – tisztelet a kivételnek - hogy ma már Magyarországon nem lehet tisztességesen megtanulni a szakmát. Az állandó anyag- és eszközhiány innovatív megoldásra ösztökéli az orvosokat, magyarul ki kell találniuk, mivel pótolják azt, ami épp nem működik. Mi, betegek is jól járunk akkor, ha ezek a fiatalok néhány évre elmennek külföldre, és utána visszajönnek – fűzte hozzá a szakember, aki arról is beszélt: a kormány december 21-én hozott egy rendeletet, ami alapján egészségügyi szükséghelyzetet lehet elrendelni. Ha megnő az ellátandó betegek száma az orvosokhoz képest, akkor szükséghelyzete lehet elrendelni – ezt korábban csak természeti, ipari katasztrófa stb. esetén lehetett -, és ki lehet rendelni az orvosokat ugyanúgy akár az ország más részére. Az egész betegirányítási rendszer jogi környezet nagyon katonás lett – hangsúlyozta Falus Ferenc.

Az egyik legkomolyabb kihívás az egészségügyi kormányzat részéről az, hogy honnan szerezzenek pótforrásokat. A gond az, hogy amikor innovatív módon találnak forrásokat, akkor a kormány visszaveszi a finanszírozást – mutatott rá Sinkó Eszter, aki szerint az ellátórendszerben még van tartalék, elsősorban az intézményrendszer összehúzásával lehetne némi tartalékra szert tenni.

Falus Ferenc úgy véli: nagyon rossz üzenet, hogy a kormányban nincs egészségügyi miniszter. Az egészségügyi ágazatnak az érdekérvényesítő képessége így rosszabb, mint amilyen az országnak az egészségügyi biztonság szempontjából szükséges forrásteremtése lenne. Az egy nagyon lényeges kérdés, hogy az egyéb lobbicsoportok el tudják szívni azt a pénzt, amire a betegeknek szüksége lenne.