• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Védernyőt kapnak az esőemberek

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Az autisták nem képesek igénybe venni a mások számára egyszerű közszolgáltatásokat.

Magyarországon körülbelül 80 ezer, a fővárosban pedig megközelítőleg 17 ezer autista, „esőember" él, akiknek a helyzete több szempontból is lényegesen korlátozottabb, mint az egyéb fogyatékosságokkal élőké. Hiszen olyan spektrumzavarral, gátoltsággal küzdenek, amely szélsőséges esetben szinte lehetetlenné teszi a társadalmi kapcsolódást, a másokkal való kommunikációt, ezért sajátos segítségre van szükségük. A szociális ellátás igénylésénél nekik is ugyanúgy várakozniuk kell az ügyfélváróban, mint a többieknek, pedig ezt egy autista nagyon nehezen tűri. A fővárosi vezetői elhatározták: modellértékű koncepciót készítenek az autizmussal élők érdekében - írja a Magyar Hírlap.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes felkérésére több civilszervezet, tudósok, az egyházak képviselői, és szülők és képviselték a munkát hat, köztük egészségügyi, szociális és felhasználói igényeket figyelembe vevő munkacsoportban. Külön sikernek könyvelhető el, hogy a dokumentumot a Fővárosi Közgyűlés egyetlen ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavazta meg. A 2012-es évre vonatkozó vállalás értelmében a fő cél az akadálymentesítés – közölte a lappal Szentrei Róbert főtanácsos, aki maga is nevel autista gyermeket, így jól látja napi szinten is az ezzel járó gondokat, problémákat. A főtanácsos tájékoztatása szerint a koncepció része, hogy két nagy intézményben, a Szent János Kórházban, valamint a Heim Pál Gyermekkórházban úgynevezett autistavonalat üzemeltetnek, ezt hívhatják majd a hozzátartozók. A dolgozók egyébként már megkapták az ehhez szükséges képzést.

A főtanácsos, Szentes Tamás úgy véli az oktatásban valamivel jobb a helyzet, hiszen több remek példa is létezik a személyre szabott segítségre. A munkacsoport ezek elterjedését szeretné elérni. A főváros elhatározásában az is szerepel, hogy a fenntartásban lévő tordasi otthont „decentralizálja", több helyen mükődnek majd támogató szolgálatok, ahol a kiképzett munkatársak nemcsak információkat adnak majd, hanem igén szerint személyes jelenlétükkel tehermentesítik egy időre a családot. Már itt is működik az éjjel-nappal hívható, az autistákat és hozzátartozóikat segítő telefonvonal. A program további célja, hogy 15 autista embert a főváros közintézményeinél helyeznek el dolgozni.