• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már érzékelhető a gyógyszerhiány

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Drámai helyzet alakulhat ki a betegek gyógyszerellátásában.

Sok patika - elsősorban a drága készítményeknél - egyik napról a másikra képes csak megrendelni az aktuálisan szükséges orvosságot a nagykereskedőktől, így a betegnek többször is vissza kell mennie a patikába.

Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének alelnöke szerint a fő ok a patikák alulfinanszírozása: nem tudnak készletezni, így a nagykereskedőknek naponta akár többször is, rövid határidővel kell szállítani a betegek számára megrendelt gyógyszereket.

Tavaly a nagykereskedők évi 9-10 milliárd forint utólagos árengedményt nyújtottak a patikák számára, ez tetemes összeg, hiszen a 2400 gyógyszertár adózott eredménye mindössze 7,9 milliárd forint volt. Mára azonban a nagykereskedelem kritikus helyzetbe került, mert a patikák kinnlévősége 70 milliárd felett van, ebből a lejárt számlák összege 18 milliárd.

Az alulfinanszírozott kórházaknál is 10-12 milliárdra nőtt a lejárt gyógyszeradósság- állomány. Az egy évvel ezelőtti 27,5 milliárdos kórházkonszolidációnak másfél-két hónapig tartott a hatása, majd újra kezdődött az eladósodás.

"A beszállítóknak nincs lehetőségük a kórházak további finanszírozására, így gyakran már csak az előzetes utalás után szállítanak árut"- mondta az alelnök.

A hazai egészségügy az átlagosnál is kritikusabb helyzetben van, a Széll Kálmán Terv jövőre 83 milliárdos gyógyszerkassza-lefaragást ír elő. A megtakarítást a gyógyszerárak csökkentésével, a tb-támogatások átalakításával érné el a kormányzat.

"Komoly veszélyt jelent a generikus készítmények gyártóira kényszerített vaklicit" - állítja Feller Antal. Hatására az alacsonyabb árak miatt csökken a gyógyszerpiac összforgalma s a nagy- és a kiskereskedelmi árréstömeg is. Egyre több patika válik fizetésképtelenné, hiszen a kisebb patikai forgalom után kevesebb lesz az árrés, pedig a 2400 gyógyszertárból 600 most is veszteséges.

A patikák veszteségeinek kompenzálására tervet dolgozott ki a kormány, egyik javaslatuk szerint a nagykereskedelmi árrésből 2,7-2,9 milliárddal kompenzálnák őket. Ám ennek hatására a már ma is forráshiányos nagykereskedők újabb költségcsökkentésre kényszerülnek, s csökkenhet a patikáknak nyújtott utólagos engedmény mértéke is.

Feller Antal számításai szerint az idei intézkedések a nagykereskedők árréstömegét 1milliárddal, a kiskereskedőkét több mint 2 milliárddal csökkentik. A működőképesség fenntartása érdekében a kieső kis- és nagykereskedelmi árréstömeget a megtakarításokból vissza kellene juttatni a rendszerbe.

Kormányzati számítások szerint az októberben bevezetett új gyógyszer-támogatási rendszer és a vaklicit hatására akár 20 milliárdos megtakarítás keletkezhet a gyógyszerkasszában. Tovább csökken a kassza azzal, hogy az úgynevezett tételes elszámolású készítmények finanszírozása a járóbeteg-kasszából a kórháziba kerül át. Ez utóbbi összege közel 40 milliárd forint, így az ezek után dobozonként kapott 850 forintos árrés és az utólagos nagykereskedelmi engedmény, 800 millió forint is kiesik a patikák bevételéből. Ez az intézkedés a nagykereskedőknek akár haszonnal is járhatna, hiszen már a biztosan fizető OEP-től kapják majd meg a pénzt. A lassú adminisztráció miatt azonban jócskán a szállítás után fizet csak a tb, amikor megkapja a kórház jelentését.