• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Maradhat az orvosok pluszpénze jövőre is

Lapszemle Forrás: mno.hu

Közel nyolcvanezer egészségügyi dolgozó vihet haza több pénzt jövőre is.

Nemcsak december 31-ig, hanem jövőre is a megemelt alapbérhez igazítva kaphatnák meg az egészségügyi dolgozók az ügyeleti és készenléti díjakat, illetve a bérpótlékokat is, ami több tízezer forintos pluszt jelenthet – ez derül ki a parlamentnek benyújtott egészségügyi salátatörvény módosító tervezetéből. – írj a mno.hu.

Amennyiben elfogadnák a módosítást, hatályát veszítené az az egészségügyi dolgozókra vonatkozó 2003-as törvény, amely kimondja, kinek hogyan számolják ki a bérpótlék, a készenléti, ügyeleti és túlmunkadíjak, műszakpótlékok összegét, vagyis az úgynevezett mozgóbéreket – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vonatkozó hatásvizsgálati lapjából. A Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár által jegyzett dokumentum szerint a jelenlegi mozgóbérek alapilletményhez való korrigálása azért is különösen fontos, mert e nélkül jövőre már nem a jelenlegi, magasabb összegű alapbért vennék figyelembe a kiszámításuknál.

Az intézkedés az Emmi szerint hozzájárulna az egészségügyi dolgozók jövedelmének növekedéséhez, ezzel pedig szerintük biztosítani lehetne a megfelelő létszámú és képzettségű egészségügyi dogozót az ellátásban. A mozgóbérek „kiengedésével" kapcsolatos módosítás 77 103 dolgozót érinthet, az intézkedéshez 47 milliárd forintra lenne szükség a következő évi költségvetéséből – tudta meg a Magyar Nemzet. Ahogy arról korábban az Emmi tájékoztatott, 2015. július 1-jétől megszüntették a mozgóbérek befagyasztását, az intézkedésre a kormány 5,3 milliárd forintot szánt. Ezzel tették lehetővé, hogy a 2012– 13-ban béremelésben részesült egészségügyi dolgozók változó bérelemeit is az alapbér szerint számolják el. Ám ez csak 2015. december 31-ig érvényes, ezért lenne égető szükség a korábbi törvény hatályon kívül helyezésére.

A mozgóbérelemek alapbérhez igazítása 43 ezer nővért és 18 ezer orvost érintett. A szakdolgozók jövedelme bruttó 5-15 ezer, orvosoké bruttó 20-25 ezer forinttal lett magasabb.