• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Maradj otthon, és szülj?

Lapszemle Forrás: nol.hu

Átfogó népességpolitikai csomaggal szeretné ösztönözni a gyermekvállalást a kormány.

Az első gyermek mielőbbi megszületését, illetve a harmadik gyermek világra jöttét szeretnék ösztönözni. Van honnan fejlődni: Magyarország az utolsó előtti helyen áll az uniós termékenységi skálán. A hogyanról azonban mindeddig hivatalosan nem árultak el részleteket, és egyelőre kormánydöntés sincs az ügyben, néhány, helyenként kissé zavaros elképzelés azonban kiszivárgott – írja a nol.hu portálja.

Az Origo információi szerint 288 ezer forintra emelnék például a jelenlegi 64 ezer forintos anyasági támogatást: ezzel ösztönöznék az első gyermek mielőbbi megszületését. Felmérések szerint ugyanis számos pár az első gyerek születésével járó kiadások miatt ódzkodik a gyerekvállalástól. A fenti összeg azonban a kormány szerint már elegendő volna a kelengye megvásárlására, így többen mernek majd belevágni a családalapításba. Kérdés, hogy a juttatás járna-e majd a második, harmadik gyerek után is, a jelenlegi anyasági támogatás ugyanis minden gyermek születése után megilleti az édesanyát.

A hírek szerint alanyi jogon járó juttatássá tennék a most számos feltételhez kötött gyermekgondozási díjat (gyed). Nem teljesen világos ugyanakkor, hogy ez a gyakorlatban mit jelentene, hiszen jelenleg alanyi jogon az évek óta változatlanul 28 500 forint összegű gyermekgondozási segély (gyes) jár a gyermek 3 éves koráig. A gyed feltétele viszont, hogy a szülő az igénylést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított legyen: azaz vagy dolgozzon, vagy egy korábbi gyerek után járó gondozási díjban részesüljön. Összege is a korábbi jövedelem függvényében alakul, annak 70 %-a, de legföljebb bruttó 132 700 forint lehet. A juttatás jelenleg a gyermek kétéves koráig jár, de ha például az anya előbb visszamegy dolgozni, le kell mondania róla. Az új koncepció szerint azonban a jövőben nem vonnák meg a gyedet azoktól, akik a juttatás folyósítási határideje előtt újra dolgozni kezdenek, vagy újabb gyermeket vállalnak – húzza alá a portál.

A Figyelő arról is írt, hogy az elképzelések szerint ötvenmilliárd forintból megvalósítható intézkedéscsomag részeként kiterjesztenék a családi adókedvezményt, és bevezetnék a munkahelyi napköziket, amelyek szintén megkapnák az állami normatívát, valamint megemelnék a terhességi gyermekágyi segélyt (tgyás). Ez utóbbi juttatás a szülést követő 168 napig jár, szintén a korábbi jövedelemhez igazodik – annak 70 %-a –, de nincs maximalizálva.

A kormány elsősorban a támogatások növelésével, nem pedig az anyák munkavállalásának megkönnyítésével igyekszik növelni a születésszámot. A család és a munka összeegyeztethetősége ugyanakkor kardinális kérdés a gyermekvállalásnál. A fenti juttatások ugyanis csak ideig-óráig – maximum a gyermek hároméves koráig – járnak, utána nincs mese: vissza kell menni dolgozni. Feltéve, hogy egyáltalán van hova – jegyzi meg a portál.