• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szaporodjunk, sokasodjunk!

Lapszemle Forrás: Népszava

Csak üdvözölni lehet azokat az elképzeléseket, amelyek kiszivárogtak a tervezett népesedéspolitikai intézkedésekről.

Kétségtelen tény, hogy ami termékenységi számokat illeti az európai sereghajtók közé tartozunk, de ennek a szociológusok szerint megannyi oka van, a családtámogatási rendszer lyukait okolni mindenért nem szabad. Az elmúlt majd 70 évben olyan volt nálunk a népszaporulat, mint a hullámvasút – írja a Népszava, Vélemény rovatában Somfai Péter.

Az ötvenes években Ratkó Anna „tett róla", hogy a mai nagymamák körében megnőjön a szülési hajlandóság, aztán jött egy mélypont, majd a 70-es években csőstül születtek az „OTP-gyerekek", akiket a szülők lakásálmai segítettek világra. Most megint mélyponton vagyunk, mert kevesebben vannak a szülőképes korosztályok.

Hiába vizionálta 2010-ben Matolcsy miniszter a Fidesz hatalomkerüléséből automatikusan következő baby-boomot, ám az valahogyan elmaradt. 2011-ben minden idők legkevesebb magyar kisbabája jött világra. (Talán a miniszter úrnak kellett volna jó példával elöljárnia, de mint tudjuk, ő mással volt elfoglalva.) – jegyzi meg Somfai Péter, aki így folytatja írását: Abban igaza van a kormánynak, hogy Magyarországon a pénz már jó ideje kedvező hatással van a fiatalok gyermekvállalási hajlandóságára. A népesség-fogyásban jelentős szerepe volt a rendszerváltásnak, kitolódott a házasságkötések ideje, a fiatalok életében nagyobb szerepet kapott a karrierépítés és persze a könnyen elveszíthető megélhetéstől való félelem is. A „nemzet kormánya" még erre is rátett egy lapáttal, amikor olyan munkaügyi törvényeket csikart ki a kétharmad akaratára hivatkozva, amelyek azokat a fiatalasszonyokat is gondolkodóba ejtették, akik lélekben már felkészültek a szülésre.

Mindenki tudja, hogy a munkaadók tízből jó, ha egy kismamát visszavesznek, a felmondást is megkönnyítették azzal, hogy megszüntették a gyermek három éves koráig tartó felmondási tilalmat. Lehet persze százezreket ígérni annak, aki szül, talán mégis olcsóbb lett volna a későbbi munkahelyet garantálni. Az Orbán-kormány ebben is következetes: ad is, meg elvesz is – húzza alá a cikk szerzője, aki így fejezi be jegyzetét: De azért szaporodjunk, sokasodjunk!