• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Marcaliban is az orvoshiány a legnagyobb gond

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Aggódnak az egészségügyi ellátásukért a marcaliak, a helyieket évek óta (jogosan) foglalkoztatja a kórház sorsa.

Másfél év telt a azóta, hogy a kaposvári és a marcali intézmény egyesült. Sok bizonytalansággal indult az integráció, melyben sem Marcali városának, sem a kaposvári intézménynek nem volt beleszólása, az országos politika döntött, majd az integráció párosult a kormányzat egészségpolitikai változásával. Állami fenntartásba kerültek a kórházak, először a Kaposi Mór Oktató Kórház, majd 2012 nyarán a marcali is. A soros testületi ülésen több képvelő is kérdéseket vetett fel a kórházzal kapcsolatban. Kissné Molnár Ágnes képviselőasszony a megváltozott telefonkörzet szám miértjéért emelte fel a hangját, míg Kőrösi András a beígért fejlesztéseket vette számba – írja a sonline.hu portálja.

Marcali mindent megtesz és mindent megtett a kórház fennmaradása érdekében – mondta a testületi ülésen a város polgármestere, Sütő László majd hozzátette: a városatyák egyöntetűen foglaltak és foglalnak állást a kórház létjogosultsága mellett. Tehát a városvezetés folyamatosan követi a kórház sorsát és minden segítséget megad az új vezetésnek a lakosság egészségügyi biztonságának érdekében. Háromszázmilliós adóságállománnyal vették át a Marcali kórházat, most közel egymilliárd forintnyi adósága van a megyei intézménynek. A kaposvári kórház Marcali mellett Mosdóson is telephelyet működtetnek.

Moizs Marianna, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója elmondta, számos probléma merült fel a Marcali kórház szakmai feltételeinek megteremtésében. Ma az első számú és a legfontosabb probléma az orvoshiány. Somogy élen jár az egészségügy területén, jól működő kórházaik és szakellátóik vannak. Harminckettőmilliárd forint érkezett a 2007-2013 as Európai Uniós fejlesztésekből a megyébe, ebből 17 milliárdot a kaposvári és a marcali intézmény költhetett el – tette hozzá Moizs Marianna, aki elmondta azt is, óriási visszhangot váltott ki, hogy a 85-ös körzetszámot a 82-es körzetszám váltotta fel. Már működik az új telefonközpont, tervezik a 85-ös körzetszám visszaállítását, de tervek között szerepel a kékszám kialakítása is.

Az orvoshiány mellett a nővér és a többi szakdolgozó megtartása is feladatot jelent. Többek között a Társadalom Megújítási operatív program keretében húsz marcali szakdolgozónak biztosítottak továbbképzést. A gép- és műszerfejlesztési tender is folyamatban van, és a további tervek között az informatikai rendszer és a kórház konyhafejlesztése is helyet kapott. 250 millió forint érkezett Marcaliba: endoszkópos helyiség és szeptikus műtő került kialakításra, melyek műszaki átadása az elmúlt héten történt meg.

A sürgősségi ellátás jól működik a kórházban – mondta Nyilas Pál orvos-igazgató helyettes. Négyágyas részlegen tudják ellátni a betegeket, bár az orvoshiány itt is gondot okoz. Túlterheltek az orvosok, sok a nyugdíjas doktor. 12 közalkalmazott orvos van teljes munkaidőben, ez az öt aktív osztályhoz kevés, emellett 46 járóbeteg rendelés működik. A tervek szerint az alapellátási és a kórházi ügyelet együtt fog működni, hiszen pár méterre egymástól van az ellátás és átlagban 15-20 beteget látnak el. Ígéret és igény is van egy CT-re, a mobil CT engedélyezése már folyamatban van, de itt is a humánerőforrás okozza a gondot, hiszen Marcaliban csupán egy radiológus orvos van. A marcali kórház nem csak a marcaliakat, de még 37 település lakóit is ellátja.