• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Luxus a két ügyelet: spórolás az egészségügyben

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Összevonják a sürgősségi és a háziorvosi ügyeleteket egy készülő jogszabály értelmében.

Ezt Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója jelentette be a somogyi polgármesterek és jegyzők múlt heti siófoki konferenciáján. Talán éppen ez lesz a megoldás Siófokon is, ahol évek óta feszültség van az ügyeleti ellátás szervezése terén a város és a háziorvosok között, külön gyermekügyelet például nincs is. S bár a napokban új bizottság kapott megbízást az ügyeleti probléma megoldására, az új rendelkezés átírhatja a siófoki elképzeléseket. Moizs Mariann marcali példát hozott föl a konferencián: a háziorvosi és a kórházi sürgősségi ügyeletet is éjszakánként átlagban tíz beteg keresi föl és egymástól ötven méterre működnek. Ez a főigazgató szerint luxus, az egészségügy humánerőforrás-problémáinak egyik gyógyírja lehet az országos szinten milliárdokat megspóroló összevonás – olvasható a sonline.hu portálján.

A megye lesz az egészségügyi szervezés központja és az ehhez szükséges változtatásokat rövid időn belül végre kell hajtani – idézte a szakállamtitkárt a kaposvári főigazgató, hozzátéve: Somogy ebből a szempontból előnyből indul, hiszen ezen szemlélet jegyében történt már meg például Kaposvár, Mosdós és Marcali egy szervezetbe egyesítése és ennek jegyében segíti a megyei kórház a fonyódi és a tabi járóbetegellátót, a siófoki onkológiát. Ezt akartuk régóta – állapította meg Moizs Mariann, hozzátéve azt is, a Balaton-part ellátása külön fejezet, ahogyan a Repa Imre, Rácz Jenő-féle, fiókba tett Pannon Modell is szorgalmazta, a Balatont körülölelő megyéknek egyeztetniük kell, mert csak a siófoki kórház aligha győzi a nyári ellátást.

Az aktív ellátás kétharmada a Kaposvár-Marcali-Mosdós tengely mentén bonyolódik le a megyében, egyharmad jut a siófoki és a nagyatádi kórházra, magyarázta a főigazgató, emlékeztetett arra is, Nagyatádon úgy szűnt meg a szülészet 2012-ben, hogy ezt abból tudták meg, hogy a kismamák egyszer csak elkezdtek Kaposvárra menni. De Marcaliban is úgy tartanak fenn szülészetet, hogy egy szülés jut egy napra. A marcali egységükben a legkritikusabb amúgy a szakemberhelyzet, mindössze tizenkét főállású orvos dolgozik.

Nem lehet minden nagyobb településnek kórháza, a rendelkezésre álló orvosi erőforrás és technika dönti ezt el, ahol nincs huszonnégy órán át orvos, az nem kórház. S miközben az egészségügy államosításáról beszélünk, önkormányzati kézben vannak a szakrendelők, magánkézben a gyógyszertárak és a művesekezelés, kényszervállalkozók a háziorvosok, a magánellátás finanszírozása pedig javarészt közpénzből történik. E közben a lakosság ugyanannyit, kétezermilliárd forintot ad ki évente egészségügyre, mint amennyi az egészségbiztosítási alap kiadása.

Somogy a véget érő uniós támogatási ciklusban 26 milliárd forintot hozott el egészségügyi fejlesztésre a 400 milliárdból – emelte ki Moizs Mariann.