Gyorsan kiderült, hogy nem is hiányzik a gyerekeknek.
A januárban hatályba lépett közétkeztetési rendelet kapcsán a tapasztalatok szerint máris csökkent a gyermekek cukorfogyasztása. A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet értelmében a tálalókonyhákon az ételekhez só, illetve cukor nem adható. Ugyanakkor a rendelet már nem korlátozza a só- vagy cukorszórók elhelyezését az éttermekben. Fontos azonban tájékoztatni a fogyasztókat arról, hogy a túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet – írja az mno.hu portálja.
A Hungast tapasztalatai szerint a tálalópulton elhelyezett cukortartót egyes gyerekek rutinszerűen használják, ugyanakkor az automatikus mozdulatokat követően, függetlenül attól, hogy abból mennyi cukor távozik, jóízűen elfogyasztják az ételt. A módszer bevezetésével a korábbi mennyiségben kiszabott és a tálalókonyhán automatikusan felhasznált cukor mennyiségének töredéke fogyott el amellett, hogy az ételek ízletességének megítélése továbbra is pozitív.
Vagyis ez esetben beigazolódni látszik a jogalkotó szándéka: nem kell az egyes ételeket mindenképp megcukrozni, annak mértékét a fogyasztókra kell bízni. Így a gyermekek összes cukorfogyasztása csökken – jegyzi meg a portál.