• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Máris tudjuk, itt nem lesz happy end

Lapszemle MA 07:06 Forrás: nepszava.hu
Máris tudjuk, itt nem lesz happy end

Megjelent a Karsai Dánielről szóló könyv

A kiadóigazgató torokszorítónak és élete egyik legnehezebb feladatának nevezte a feladatot. Amikor a család megkereste a javaslattal, három másodperces gondolkodás után mondott igent, írja a nepszava.hu

A meséknek mindig pozitív a végük, bármennyi akadályon is kell keresztülverekednie magát a főhősnek, végezetül megkapjuk a feloldást: a Jó garantáltan elnyeri méltó jutalmát, a Gonosz pedig a megérdemelt büntetését. Azonban vannak könyvek, amiket még el sem kezdünk olvasni, máris tudjuk: itt nem lesz happy end. Karsai Dánielről, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogászról nem lehetett volna tündérmesét írni. Az ő történetét ugyanis az élet írta, és megrázó dramaturgiai fogás volt a „szerző” részéről, hogy pár héttel a könyv megjelenése előtt, szeptember 28-án váratlanul lezárta a kéziratot.

Vannak társaságok, ahol kellő mennyiségű alkohol elfogyasztása után olyan filozófiai kérdések megvitatására is sor kerül, mint például „Ha megkapnád életed könyvét, elolvasnád-e az utolsó fejezetet?” A felvetés nyilván pusztán elméleti, de módot ad arra, hogy átgondoljuk, hogyan vélekedünk életről, halálról. Hiszen abban biztosak lehetünk, hogy mindannyian meg fogunk halni, de vajon szeretnénk-e tudni, hogy ez mikor és hogyan fog bekövetkezni? Az Egy tökéletes nap Karsai Dániel élete regényének utolsó fejezete. Nem tudjuk meg belőle, milyen családban nőtt fel, hogyan telt a gyerekkora, hogyan vált felnőtté, mindössze a betegség diagnosztizálásakor kapcsolódunk be a  történetbe, ráadásul részben fikciós formában ismerhetjük meg az utolsó két évet. A könyv tehát meghatározhatatlan műfajú. „Ahogy Karsai Dániel/Dani – sejtve sajátos humorát – mondaná: ilyen még nem volt, nem van, és nem fog lenni. Ez a könyv már csak így vonul majd be az irodalomtörténetbe” – írja utószavában Dési Péter, a Minerva Kiadó vezetője.

„Régóta vagyok a szakmában, de még nem fordult elő ilyen, hogy a szerző meghalt, mire megtartottuk a könyvbemutatót…” – mondta lapunknak elcsukló hangon Dési Péter. „Amikor végigolvastam Dani Post Mortem címet viselő Facebook-posztjait, akkor döbbentem rá, hogy kiváló író is lehetett volna. Mondtam is, hogy az írók között ő a legjobb alkotmányjogász, az alkotmányjogászok között pedig a legjobb író. Ezért a könyvben ezek a bejegyzések kaptak még helyet a harmadik fejezetben.” A kiadóvezető beismerte: a könyv megjelentetésének ötlete nem tőle származott, de amikor a család megkereste a javaslattal, három másodperces gondolkodás után mondott igent.

További részletek a nepszava.hu-n.