• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Másfél év után sem oldódott meg a hálapénz kérdése a szülészeten

Lapszemle 2022.06.14 Forrás: telex.hu
Másfél év után sem oldódott meg a hálapénz kérdése a szülészeten

„Az lenne az ideális, ha a babák akkor születnének meg, amikor meg akarnak, nem akkor, amikor ügyeletben van a választott orvos.”

Papíron lassan másfél éve vezették ki az egészségügyből a hálapénzt. A törvény hatálybalépésekor felmerült, hogy külön szabályozás kellene a szülészeti ellátásban, ez azonban máig nem valósult meg - írta a telex.hu.

Az Ígyszültem.hu oldalon 2020 júliusa óta gyűjtik országosan az adatokat a szülészeteken a hálapénzről és a nők szülésélményeiről. Eddig több mint 17 ezren töltötték ki az ott található kérdőívet. A statisztikák szerint a törvény hatálybalépése óta csökkent ugyan a hálapénz átlagos összege, de teljesen nem szűnt meg. Somlai Anna, a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom aktivistája is megerősítette: nem tűnt el teljesen a hálapénz a szülészeti ellátásból. Van, ahol állami ellátásban fizetnek magánszülésért, van, ahol orvost nem, de szülésznőt lehet fogadni. A kérdőívben rákérdeztek arra is, mit várt a nő a szüléskor fizetett hálapénzért cserébe. A legtöbben – több mint ötezren – azt válaszolták: a választott orvosuk vagy a szülésznőjük legyen ott a szülésnél, tehát ők a rendelkezésre állást fizették meg.

Maga a szüléssürgősségi ellátásnak számít. A sürgősségi ellátásban eddig sem volt lehetőség az orvosválasztásra, a gyakorlatban persze a legtöbben ezt meg tudták oldani – ezt Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) magánszféra-projektjének vezetője magyarázta a Telexnek. Eddig ugyanis a magán- vagy állami ellátásban várandósgondozást végző orvos bement az állami kórházba a szülésnél akkor is, ha egyébként nem dolgozott. A mostani szabályozás szerint állami intézményben akkor szülhet valaki a választott orvosánál, ha az éppen ügyeletben van.

„A felvetés is érthetetlen számomra, hogy a kismamák miért gondolják, hogy egy otthonából riasztott, messzebbről jövő orvos jobban fogja őket ellátni, mint az, aki fizikálisan, mentálisan készen áll a kórházban a segítségnyújtásra. Sehol a világon nincs ilyen!” – mondta a Telexnek Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Ráadásul szerinte ez betegbiztonsági kérdés is, mert korábban a fogadott orvost meg kellett várni a kórházban, miközben ott voltak a tapasztalt kollégák, akik már előbb megvizsgálhatták volna a kismamát.

A lap kíváncsi volt arra, vajon az állami ellátáson kívül hogyan érintette a szülészetet a hálapénz kivezetése. Somlai Anna szerint a magánintézményekben megszaporodtak a szülészeti ellátások a törvény hatálybalépése óta. Az otthon szülések száma pedig valamelyest növekedett a bábák visszajelzései alapján. Ennek viszont nemcsak a hálapénz kivezetéséhez, hanem a koronavírus-járványhoz is lehet köze.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink