• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Másfél éves elmaradásban az egészségügy a járvány után

Lapszemle 2021.07.03 Forrás: InfoStart
Másfél éves elmaradásban az egészségügy a járvány után

Az első nagyon fontos teendő az, hogy átalány vagy bázisfinanszírozásról teljesítményfinanszírozásra térjenek át a kórházak.

Minimum 4-5 hónap, mire helyreáll a magyar egészségügy a koronavírus után, de csak akkor, ha nem következik be közben újabb koronavírus-hullám – mondta el az InfoRádióban Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

Másfél éves elmaradásban van az egészségügyi ellátás nemcsak a várólistákkal, hanem a diagnózisok felállításával, a krónikus betegek kezelésével: nagyon nehéz lesz uralni ezt a helyzetet – mondta az alelnök. "Meglehetősen fáradt az egészségügyi szakszemélyzet, és elég nehéz ez a feladat, főként úgy, hogy még oltások is vannak és éppen, hogy túl vagyunk a koronavíruson" – fogalmazott. Az ízületi műtéteknél és a szemészeti eseteknél a leghosszabb a várólista.

"A kórházi várólisták felszámolásához az első nagyon fontos teendő az, hogy átalány vagy bázisfinanszírozásról teljesítményfinanszírozásra térjenek át a kórházak, hiszen a jelenlegi helyzetben az átalányfinanszírozással nincsenek meg a pénzügyi feltételek arra, hogy a kórház több műtétet végezzen. A másik nagyon fontos dolog, hogy a betegeket aktívan kellene arról tájékoztatni, hogy ezek a várólisták nagyon különbözők országszerte, tehát aktívan irányítani és segíteni kellene a betegeket, hogy ha lehetséges, fogadják el azokat az ellátóhelyeket, amelyeknél kevesebbet kell várni" – tette hozzá.

Őszig biztos várni kell

Ugyanakkor tény, hogy nagyon nagy az elmaradás és még több lesz, amikor elkezdenek dolgozni a járóbeteg-ellátásban, jelenleg a diagnózis felállítása sincs meg, a sürgősségi ellátásban és egyéb területeken is olyan elhanyagolt betegségekkel találkoznak, amelyeket normál időben már régen látott volna orvos.

Az alelnök szerint legjobb esetben is ősszel vagy tél elején áll majd helyre az egészségügyi rendszer működése: a vírusveszély csökkenésével sok egészségügyi dolgozó szabadságra ment, vagy ki is esett a rendszerből.

"Erre a legrosszabb példa a járóbeteg-ellátás, amit idősebb kollégák vittek. 2020 tavaszán visszavonták a 65 év felettieket, a kollégák jó része pedig nem ment vissza dolgozni. A nyugdíjasoknak le kell mondaniuk a nyugdíjról, külön engedélyt kell kapniuk a kormánytól, ezen például nagyon jó lenne, ha könnyítenének" – sorolta a nehézségeket a MOK alelnöke.

Azt remélték a kamaránál, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal egyszerűsítik a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását, de ez nem történt meg. Véleménye szerint nagyon fontos lehet az is, hogy amikor már teljesítményelszámolás lesz, akkor a volumenkorlátot feloldják és külön finanszírozással engedélyezik a többletműtéteket. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink