• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Másnak sem kell a tűcsereprogram

Lapszemle Forrás: mno.hu - nepszava.hu

Az önkormányzati cég szerint a megnövekedett ügyfélforgalom zavarta a lakókat.

Tevékenységének leállítására szólította fel a tűcserét végző Drogprevenciós Alapítvány Hollán Ernő utcai irodáját a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Az alapítvány új helyre költözik, de tűcserét ott sem végezhet. Az önkormányzat ugyanakkor azt állítja, olyan csereingatlant is ajánlottak, ahol tovább működhetett volna a program. Hatalmas ellenzéki tiltakozást váltott ki, amikor tavaly a Kocsis Máté fideszes polgármester vezette VIII. kerületben leállt a Kék Pont Alapítvány által működtetett tűcsereprogram. Most azonban kiderült, hogy a szocialista vezetésű XIII. kerületben maga az önkormányzat szólította fel a Drogprevenciós Alapítványt a tűcsere leállítására – írja a Magyar Nemzet – online.

Való igaz, hogy abba kellett hagynunk a tűcsereprogramot, mert a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. felszólított minket erre – nyilatkozta Varga Mónika, a program koordinátora, hozzátéve azt is, az önkormányzati cég azzal indokolta a lépést, hogy az iroda megnövekedett forgalma zavarja a környék lakóit. Mint leszögezte: tény, hogy megnövekedett az ártalomcsökkentő programjuk forgalma, hiszen a VIII. kerületi program leállítása után napi húsz fővel emelkedett az újlipótvárosi iroda látogatottsága. A Hollán Ernő utcai irodát az önkormányzattól bérelték a szerződés szerint tanácsadásra, de a működési engedély lehetőséget biztosított a tűcserére is.

A XIII. kerületi tűcsereprogram megszűnésével a fővárosban már csak néhány helyen kaphatnak steril fecskendőt a szerhasználók, de a még működő pontok egyike sem a pesti belvárosban van. Tűcserére a budai XI. és XII. kerületben, illetve Csepelen, Újpesten és a VII. kerületben van lehetőség, ami azt jelenti, hogy a VIII. és a XIII. kerületi kliensek nagy része ellátás nélkül marad, ami a saját, de a velük intim kapcsolatba kerülők életét is veszélyezteti – mutatott rá a szakember.

A témával kapcsolatban a Népszava – online így ír: Varga Mónika, a DPA koordinátora kiemelte: a civil ártalomcsökkentő szociális kontaktprogramjuk 1999 óta működik a kerületben – ennek pedig része a tűcsereprogram is. Véleménye szerint most leginkább az okoz gondot, hogy a VIII. kerületi Kék Pont Drogkonzultációs Központ tűcsere programjának megszüntetése után kliensforgalmuk napi 20 fővel emelkedett (naponta 60-80 megkeresés), a Hollán utcai kis helyiségben pedig nem tudtak egyszerre ennyi embert ellátni, sokan az utcán várakoztak. Ugyanakkor azt még nem lehet kijelenteni, hogy a kerületben véglegesen "megtiltották" a tűcserét, a párbeszéd folyamatos a DPA és az önkormányzat között. Varga jelezte: a lakosok aggodalmait megértették és elfogadták a döntést; így a DPA mától a Csángó utcában működik tovább.

Legolvasottabb cikkeink