• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Meddőség: kinek lehet több száz gyereke?

Lapszemle 2019.01.07 Forrás: magyaridok.hu
Meddőség: kinek lehet több száz gyereke?

A spermabankok hatalmas társadalmi igényt elégítenek ki, miközben óriási üzletet bonyolítanak le.

Nálunk éppen lezárult egy mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos botrány, a nevezetes Czeizel-ügy. A Hollandiában most kibontakozónak az a lényege, hogy egy donor akár kétszáz ember létrehozásában közreműködhetett. Mivel romlik a férfiak nemzőképessége, nagy üzlet a donáció, ami az eltérő szabályozások és a hatalmas anyagi haszon miatt újabb botrányokat szülhet - írta a magyaridők.hu.

A jelenleg 68 éves férfit nem Louisnak hívják, álnéven nyilatkozott az őt megkereső médiának. Azért álnéven, mert évtizedeken át folytatott tevékenységének egyik következményeként számos fenyegető hívást kapott. A másik következmény legalább kétszáz gyerek, ami megannyi etikai, erkölcsi, jogi és orvosi kérdést vet fel a mesterséges megtermékenyítésben érintett vállalkozások, hatóságok munkájával kapcsolatban.

A spermabankok hatalmas társadalmi igényt elégítenek ki, miközben óriási üzletet bonyolítanak le. Két éve szintén a lap írt arról, hogy a meddőségi klinikákon egyre több spermára van szükség, mivel napjainkban nemcsak kevesebb, de lassabb és rosszabb minőségű is a nemzőkorú férfiak hímivarsejtje, mint amilyen az előző generációké volt. Még a donoroknál is, akik nem lehetnek idősebbek 35 évesnél. Tízből, de inkább tizenötből egy életerős férfi bizonyul megfelelőnek. A magyar férfiak spermaszáma a hetvenes évekbeli milliliterenkénti nagyjából hatvanmillióról harmincmillió körülire csökkent a kétezres évekre, és a hímivarsejtek mozgékonysága sem éri el a megtermékenyítéshez szükséges szintet.

A magyar jogszabályok szerint egy donor spermáját négy sikeres terhességig lehet felhasználni. Van, aki szerint ennyit sem lenne szabad, mások szerint ennyi gyermeke más-más anyától úgy is lehet egy férfinak, hogy soha nem adományozott spermát. A holland spermabankok szabályozása a 80-as évek elején meglehetősen laza volt, de Louis tudta, hogy az általa szükségesnek ítélt mennyiségű sperma adományozása ezen intézmények figyelmét is felkeltené.

Ráadásul nem huszonöt, hanem több száz gyerek létrejöttében akart közreműködni. A cél érdekében három spermabankba hordott mintát – minden egyes donációt gondosan lejegyzett. Húsz éven át hetente háromszor. Azt mondja, a bankoknak tudniuk kellett, hogy túl sokszor vizitel náluk, de elnézték neki, mert a megbízható adományozók iránti igény magas volt. A történet folytatása a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink