• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még csak most indul be igazán a világjárvány

Lapszemle 2020.07.22 Forrás: Qubit
Még csak most indul be igazán a világjárvány

A járvány kezdete óta több mint 14 millió fertőzöttet és 600 ezer halálesetet rögzítettek globálisan.

A koronavírus-világjárvány kezdete óta a legnagyobb napi esetszám-növekedést jegyezte fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton: 24 óra alatt közel 260 ezer új fertőzöttet regisztráltak világszerte. A legnagyobb növekedést az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Dél-Afrikában mérték. Emellett a napi halálozások száma is a múlt hétvégére nőtt a legnagyobb mértékben a járványügyi korlátozások lazítása (május 10.) óta, a pénteken mért 7360 halálesettel. Így a járvány kezdete óta több mint 14 millió fertőzöttet és 600 ezer halálesetet rögzítettek globálisan - írja a qubit.hu.

A koronavírus által leginkább sújtott országban, az Egyesült Államokban 140 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, és az elmúlt héten naponta 60 ezernél is több új fertőzöttet jelentettek, a legtöbbet (77 638) pénteken. Donald Trump elnök azt igyekszik hangsúlyozni, hogy ez csak azért van, mert az amerikaiak tesztelnek a legtöbbet a világon, és amúgy is, a járvány „idővel majd elmúlik”. A maszkokról Trump azt mondta a Fox Newsnak, hogy szeretné, „ha az embereknek meglenne egy bizonyos mértékű szabadsága” a kérdésben, vagyis ellenzi a kötelező viselésüket.

Az USA-ban most Florida a járvány epicentruma: a délkeleti államban hétfőre 12 ezerrel nőtt a fertőzöttek, nyolcvanhéttel az elhunytak száma, miközben a helyi kórházak arra figyelmeztettek, hogy az intenzív osztályaik megteltek, és nem tudnak új betegeket fogadni. Az elmúlt 12 nap mindegyike 9 ezernél több új regisztrált fertőzöttet hozott, és múlt csütörtökön 156 halálesetet jegyeztek fel az államban, míg az áprilisi rekord 83 haláleset volt.

India közben a fertőzöttek számát tekintve átlépte az egymilliós határt, és ezzel az USA és Brazília után a harmadik legfertőzöttebb országává lépett elő, de a Massachusettsi Műszaki Egyetem, az MIT szakértői szerint az 1,3 milliárd lakosú ország jövő év végére jó eséllyel a lista élére ugrik. „Megfizettük a lazítás árát” – mondta a New York Timesnak az indiai közegészségügyi alapítvány elnöke, aki ezzel arra utalt, hogy a korai, szigorú korlátozások júniusi feloldása után az állás nélkül maradt vendégmunkások elkezdtek visszaszivárogni a nagyvárosokból a vidéki településekre, magukkal hordozva a koronavírust.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink