• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még csak pr-akció része az orosz vakcina

Lapszemle 2020.12.11 Forrás: hvg.hu
Még csak pr-akció része az orosz vakcina

Ha érkezik is orosz vakcina, tömegesen használni Magyarországon még biztosan nem lehet.

Egyelőre legfeljebb PR-akcióhoz használhatja a Magyarországra esetlegesen érkező orosz vakcinát a kormány. A jelenlegi magyar szabályozás ugyanis nem ad rá lehetőséget, hogy belátható időn belül tömegesen oltsák a magyar lakosságot a Szputnyik V oltóanyaggal. A klinikai kísérletekbe való bekapcsolódással a kormány viszont elérhetné, hogy néhány ezer magyar önkéntest beoltsanak, mielőtt megérkeznek a nyugati vakcinák. Kérdés, megéri-e a kockázat - veti fel a hvg.hu

Magyarországon ugyan lekötöttünk az Európai Bizottságon keresztül 12 millió adagot a nyugati vakcinákból, ezeknek még zajlik az engedélyeztetése az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), és időbe telik az is, mire eleget gyártanak belőle. (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki parlamenti meghallgatásán már 17,5 millió darabról beszélt.) Bár a koronavírus miatt bármelyik tagállam megteheti, hogy ideiglenesen megkerüli az EMA-t és saját szakhatósága adja ki az engedélyt, a magyar állam ezzel eddig nem élt. Pedig a britek is így jutottak hozzá 4 millió adaghoz. (A kormány szerda éjjel egy rendeletmódosítással annyit könnyített a jelenlegi szabályokon, hogy mostantól akkor is be lehet hozni egy gyógyszert Magyarországra, ha azt az EU-ban vagy az EGT-megállapodásban részes államokban már alkalmazzák.)

A magyar kormány számára létezik viszont egy másik kézenfekvő megoldás: az orosz vakcina beszerzése. Ez azonban egyelőre nemcsak etikai, hanem jogszabályi kérdéseket is felvet.

Az, hogy a magyar kormány az orosz félnél is puhatolózik a koronavírus elleni oltóanyag után, önmagában nem meglepő és nincs is vele egyedül. Magyarország mellett még 40 különböző ország tett hasonlóan, köztük Szerbia, India, Brazília és Argentína is – bár az uniós tagállamok közül csak a magyarok képviselik magukat a listán.

Orbán Viktor maga is többször hangsúlyozta, hogy „a vakcina nem politikai, hanem egészségügyi kérdés”, ezért mindent megtesz, hogy minél előbb hozzájuthassunk. Ha ehhez Oroszországra van szükség, akkor onnan.

A Szputnyik V fejlesztését az egész világon rengeteg kritika érte a teljes transzparencia hiánya, valamint amiatt, hogy az oroszok már azelőtt elkezdték a lakosság oltását, hogy befejezték volna a klinikai kísérletek harmadik fázisát. Így hiába adtak ki arról sajtóközleményt, hogy vakcinájuk 90 százalékban hatásos, ezt jelenleg semmilyen tudományos szaklapban megjelentetett publikáció nem támasztja alá. A Szputnyik körül egyébként akkora a bizalmatlanság, hogy még sok orosz orvos sem hajlandó beadatni magának.

Legolvasottabb cikkeink