• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még családbarátabb az egri kórház újszülött részlege

Lapszemle 2018.07.15 Forrás: egerhirek.hu
Még családbarátabb az egri kórház újszülött részlege

Új eszközökkel gyarapodott a kórház: párásító berendezést, elektromos mellszívót, fototerápiás ruhát, fényterápiás eszközt kaptak.

Anyukájuk mellett maradhatnak gyógyulás közben is a koraszülött babák a Markhot Ferenc Kórház koraszülött részlegének új berendezései segítségével. A Koraszülöttekért Országos Egyesület és az őket támogató cég képviselői átadták a párásító berendezést, az  elektromos mellszívót, fototerápiás ruhát és a fényterápiás eszközhöz speciális fóliát az osztály számára, másfél millió forint értékben, írja az egerhirek.hu.

A legkisebb babák gyarapodási, gyógyulási esélyei sok tényezőn múlhatnak: légzésük támogatásához párásításra, sárgaság esetén a kezeléshez fototerápiás ruhákra is szükség lehet. A Markhot Ferenc Kórház koraszülött részlegén most már édesanyjukkal együtt maradhatnak a legkisebbek is, hiszen a kellő felszerelésekkel rendelkezve az egri Perinatális Intenzív Centrum (PIC) is el tudja látni a koraszülöttek speciális igényeit. A baba és a mama folyamatos együttléte nagymértékben hozzájárul a koraszülött gyógyulásához – ezt a célt szem előtt tartva adta át az új berendezéseket – párásító, elektromos mellszívó, fototerápiás ruha, speciális fólia – a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) és az őket támogató cég prof. dr. Barkai László osztályvezető főorvos, egyetemi tanárnak.

A koraszülöttek ellátásakor amennyiben lélegeztetésre van szükség, elengedhetetlenül fontos az aktív párásítás, mert ez biztosítja, hogy a légutakba és a tüdőbe a megfelelő páratartalmú és hőmérsékletű levegő-oxigén keverék jusson.

– Az új párásító berendezéssel a korábbihoz képest még korszerűbb lesz a lélegeztetett koraszülöttek ellátása. Még tartós lélegeztetés esetén sem kell a babákat a miskolci PIC-be szállítani, és ebben a nehéz időszakban is édesanyjukkal maradhatnak. A kisbabák korai fejlődésére igen kedvező hatással bír, ha nincsenek elválasztva édesanyjuktól – mondta Barkai professzor.

Az újszülöttkori sárgaság kezelésére a kórház a legmodernebb fototerápiás eszközzel rendelkezik. A fototerápiás kezelés lényege, hogy speciális kék fénnyel gyorsítják a babák szervezetében lévő sárgaságot okozó vegyület bomlását. A kezelés során az újszülöttet a fóliára fektetik, amely biztonságos távolságban tartja őt a fényforrást, ezen kívül egy különleges ruhába öltöztetik, hogy a baba számára a kezelés ideje alatt is a megfelelő testhőmérsékletet folyamatosan és egyenletesen biztosítani tudják,  tette hozzá Kovács-Csatlósné Pálos Rita főnővér. 

Legolvasottabb cikkeink