• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még dolgoznak a hálapénz engedélyezésén

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

A törvény szerint ugyanis paraszolvenciát csak az intézményvezetés tudtával és jóváhagyásával fogadhat el az egészségügyi dolgozó.

Az orvosok ügyeleti munkáját is rendezi a hétfőn elfogadott, számos egészségügyi kérdést érintő salátatörvény, míg egy másik „saláta" valószínűleg ma kerül a kormány elé. A sajtó révén több eleme már korábban ismert volt annak a javaslathalmaznak, amely számos, az egészségüggyel kapcsolatos törvényt módosít. A „saláta" a többi között kifejti az orvosok és szakdolgozók küszöbönálló bérrendezésének részleteit, valamint szabályozza a munkavégzést – beleértve az ügyeleteket, készenléteket, túlmunkákat – és a dolgozók kirendelhetőségét az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet esetén – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

Hétfőn áment mondott arra is, hogy az egészségügyben működő három köztestület – az orvosi, a gyógyszerészi és a szakdolgozói kamara – vezető tisztségviselői számára a tavalyi választások jelentik a nullpontot, így a legközelebb 2015-ben esedékes voksoláson újból indulhatnak egy ciklusra. A gyógyszergyártóknak azonban nem jött jól egy módosítás, a képviselők ugyanis elfogadták, hogy a szabadalmi oltalom alatt álló, patikában mással nem helyettesíthető és 2006 óta köztámogatott gyógyszerek gyártóinak augusztustól újabb tíz százalékot kell befizetniük a költségvetésbe a forgalom után.

Helyi és országos érdekképviseleti szervek jöhetnek létre a rezidensek koordinálására, és meghatározták az egészségügyi szolgáltatás megfelelő minőségének alapvető feltételeit is – az elfogadott rendelkezés szerint.

Valószínűleg ma kerül egy másik, kormányrendeleteket módosító tervezet a kabinet elé. Mint arról már cikkeztünk – írja a lap -, ez tartalmazza például a bérrendezés részletes kivitelezését, valamint a kórház-átalakításhoz szükséges több kiegészítő rendelkezést. Eközben az ÁNTSZ honlapján közzétette a hazai fekvőbeteg-ellátó intézmények korrigált adatait, így az egyes osztályok ágyszámait, ellátási szintek szerinti besorolását. A legtöbb orvosi szakmában legalább két szintről van szó, ezek között kell majd a beteg számára meghatározni az ellátás optimumát. Az adatokból kiderül az is, hogy nem csak a funkcióváltó kórházakat érinti az ágyszámkorrekció, a klinikai onkológiai ágyak száma például országos szinten 100-al csökken.

Tegnap azzal bíbelődtek a kórházak, hogy az említett adatokat a gyógyítás személyi és tárgyi feltételeivel összeolvassák, és jelezzék az államnak, hogy megfelelnek-e az elvárásoknak. Magyarán, van-e elegendő orvosuk, ápolójuk és eszközük ahhoz, hogy a rájuk mért feladatot a meghatározott szinten és ellátandó beteglétszámmal elvégezzék, illetve hogy esetleg van-e fölösleges kapacitásuk. A szigorúbb elvárások miatt legalább három területen, az aneszteziológia és intenzív terápiában, a sürgősségi ellátásban, valamint a csecsemő- és koraszülött-ellátásban nagy valószínűséggel általános gondot okoz majd a szakemberhiány.

A lap arról is értesült, hogy tegnap az egyik intézmény megkezdte az előkészületeket a hálapénz engedélyezéséhez – a törvény szerint ugyanis paraszolvenciát csak az intézményvezetés tudtával és jóváhagyásával fogadhat el az egészségügyi dolgozó. Jelenleg jogi szakértőjük bevonásával a kritériumok meghatározásán dolgoznak.