• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még nincs pénz az ellátásra

Lapszemle Forrás: Népszava Online

November elsején megkezdődött a téli krízisidőszak, és már öt ember fagyott meg az utcákon.

Október végén kezdődik a tél a hajléktalan-ellátásban, de a krízisidőszak kezdetéig nem hirdették meg a téli ellátásokra felhasználható kiegészítő pályázatot - több tucat vidéki karitatív szervezet munkáját béníthatja meg a kormány késlekedése. Vidéken nagyjából háromezer fedélnélküli él az utcán, és kicsivel több mint száz szervezetnek kell gondoskodnia arról, hogy senki ne éhezzen vagy fagyjon meg közülük – olvasható a Népszava – online oldalán.

Az alapítványok és egyesületek egy jelentős részének semmilyen más forrása nincs, csak a pályázati pénz, így minél később kapják meg a szükséges támogatást, annál később tudják elkezdeni a munkát. A forrásból az úgynevezett alaphálózat költségeit fedeznék, vagyis a regionális diszpécserszolgálatot és a téli krízisautó működését - utóbbi azoknak nyújt azonnali segítséget, akik nem jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra, a diszpécser pedig arról tájékoztatja a bajbajutottakat, hogy hol alhatnak meg éjszaka, melyik éjjeli menedékhelyen kaphatnak még szabad ágyat.

Budapesten kevésbé szörnyű a helyzet, mert itt legalább ezek az alapszolgáltatások biztosítottak, erre szerződésben vállalt kötelezettséget a főváros. Ám azokra a pénzekre, amelyekből a rendszeres ételosztást finanszíroznák, illetve amelyeket például a gyógy- és kötszerekre vagy a lábadozó férőhelyek fenntartására fordíthatnának a civil szervezetek, a fővárosban is pályázni kell, és még ezekről sem tudni semmi biztosat.

- Úgy hallottam, egy-két héten belül kiírják a pályázatokat, de még nincs konkrétum, csak pletykák - nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó szociális munkás. Az utóbbi években rendszeresen késtek a pénzek, de ekkora csúszás még nem volt. Régebben azért panaszkodtunk, hogy júliusban nem volt hír a pályázatokról, most meg örülünk, ha november végén megjön a pénz - fűzte hozzá a szakember, majd elmondta, már hónapokkal a télkezdet előtt lépnie kellett volna a minisztériumnak, hogy időben fel tudjanak készülni a krízisidőszakra az ellátó szervezetek.

Hétfőn délben a lap arról kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát is arról, hogy mikor írják ki a pályázatokat, azonban tegnap lapzártáig erre nem érkezett válasz.

A Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága már több mint egy hónapja, október elsején közleményben fordult a minisztériumhoz: tudják-e vajon, hogy ebben az évben sem marad el a tél? A társaság felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázati források a Hajléktalanokért Közalapítvány közreműködésével juthatnak el a segítőkhöz, ám még szerződést sem kötött a minisztérium a szervezettel. Pedig a Magyar Szociális Fórum tájékoztatása szerint idén már két nő és három férfi fagyott meg a szabad ég alatt – emlékeztet a lap, amely arról is beszámol, hogy Hullazsákokba bújtak a Város Mindenkié hajléktalan aktivistái az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt tegnap reggel, hogy felhívják a figyelmet a kormány gondatlanságára. Emellett egy, a miniszternek és az államtitkárnak címzett nyílt levelet is átadtak, amelyben követelik, hogy mihamarabb írják ki a hajléktalan-ellátást érintő pályázatokat, és biztosítsák, hogy a pénz legkésőbb december 1-jéig megérkezzen a szervezetekhez.

Az aktivisták végül felszólították Balog Zoltán minisztert és Soltész Miklós államtitkárt, vállaljanak kötelezettséget arra, hogy a jövőben még október 1-je, vagyis egy hónappal a krízisidőszak kezdete előtt rendezik a szociális szolgáltatások finanszírozását.

Vita a fővárosban a hajléktalanok feje fölött