• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még több várólista? Kétséges a gyors diagnózis

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Az új beutalási rendszer a korrupció melegágya lehet.

A mainál is hosszabb, kezelhetetlen várólisták alakulnak ki a daganatos betegek diagnosztikájában, ha a kormány május 6-án elfogadja a beutalást szabályozó rendeletet. Orvosok és betegszervezetek üdvözlik a kormányzati tervet, hogy 14 napon belül minden daganatgyanús beteget ki kell vizsgálni, de arra is figyelmeztetnek: nincs elég szakember és jól felszerelt hely a sebészeti, onkológiai vagy sugárterápiás kezelések elvégéséhez, az új beutalási rendszer pedig a korrupció melegágya lehet – mutat rá a Népszava – online.

Zombor Gábor egy hete két orvoskongresszuson is szóba hozta, hogy az egészségügyi ellátások finanszírozásáról szóló kormányrendelet most elkészült módosítása alapján rákbetegség gyanúja esetén két héten belül időpontokat kell kapni a diagnosztikai vizsgálatokra. A felvételt a háziorvos asszisztense kérhetné a területileg illetékes szolgáltatótól, ha pedig ott nem tudják fogadni az illetőt, a nővér az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) segítségét kérheti, hogy keresse meg a szabad helyet az új beteg kivizsgálására.

A képalkotó diagnosztikai berendezések egyharmadát jó ideje magánvállalkozások működtetik Magyarországon. A Népszava több cég vezetőjét is megkereste, s ők egybehangzóan állítják: óriási rohamra számítanak, kezelhetetlen hosszúságú listák születnek, ha nem szakorvos, hanem a kevésbé felkészült háziorvos küldi vizsgálatra a betegeket. Most CT vizsgálatra legalább egy hónapot kell várni, az MR felvételek elkészítése pedig nem egyszer 3-4 hónap után lehetséges. Van olyan cég, ahol már most az új rendeletre hivatkozva kérnek előjegyzést a betegek.

A cégvezetők káosztól tartanak, illetve attól, hogy ingyen kell dolgozniuk. A géppark sem terhelhető a mainál sokkal jobban, de hozzáértő szakdolgozókat végképp nem lehet szerezni - állítják egybehangzóan, hozzátéve, hogy most is rengeteg felesleges vizsgálatot végeznek, ezután viszont szerintük ugrásszerűen megnő majd ezek aránya. Azt pedig egyelőre nem látják, hogy mit tudnak tenni azokkal, akik hónapokkal ezelőtt kaptak időpontot egy vizsgálatra, de az új rendszerben a friss betegek egyre hátrébb szorítják őket.