• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megbukhat a hálapénz elleni harc

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

Az új Btk. gyakorlatilag nem hozott változást a hálapénz következményeivel kapcsolatban.

Hiába a törvényi szabályozás, továbbra is marad a skizofrén helyzet a magyar egészségügyi rendszert mérgező hálapénz ügyében. Miközben köztudott, hogy a paraszolvencia mindenkinek rossz, főigazgatói engedélyezéssel el lehet tenni a borítékot. Névtelenséget kérő forrásunk szerint továbbra sem történt rendszerváltás az egészségügyben. A kórházszövetség elnöke ugyanakkor úgy látja: az azonnali kivezetés ellátási gondokat okozna, célzott intézkedésekkel kell fellépni. Szerinte nincs szó legalizálásról - írta a mno.hu.

Miközben mindenki tudja, hogy rossz a hálapénz rendszere, nem lehet varázsütésre megszüntetni – mondta az MNO-nak Velkey György. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint muszáj fokozatosságokat betartani, „hiszen a rendszer egy ilyen sok évtizede fennálló, kórosan működő, de mégiscsak stabilizáló erő nélkül összedőlne". Az azonnali kivezetéssel nélkülözhetetlen szakemberek távoznának a rendszerből, hiszen a tudásukhoz mérten alacsony mértékű a fizetésük – tette hozzá az elnök. Szerinte nem törvényi szabályozás kérdése, radikális beavatkozás esetén az ellátás súlyos károkat szenvedne.

A helyzet valóban bonyolódik, legalábbis a Magyar Rezidens Szövetség elnökének szavai erre utalnak. Dénes Tamás emlékeztetett arra, hogy a klasszikus hálapénz elfogadása – vagyis amit a beteg utólag ad az orvosnak – jelenleg is csak munkajogi következményekkel jár, még akkor is, ha az adott intézmény főigazgatója nem engedélyezte. Az általa megkérdezett külső szakértők szerint az új Btk. gyakorlatilag nem hozott változást a hálapénz elfogadásának következményeivel kapcsolatban. Ugyanakkor ha előre adott hálapénzről van szó, ahol a beteg jogtalan előnyt kér, a doktor pedig olyan vizsgálatért, beavatkozásért kér pénzt, amely egyénként ingyenes lenne, az már vesztegetésnek minősül, s büntetőjogi kategória volt eddig, és ezután is az lesz.

Velkey György pedig egy igazságtalan rendszert fest föl: a paraszolvencia kilencven százalékát a rendszer dolgozóinak mindössze tíz százaléka kapja meg. Azokat a problémákat kell megoldania az egészségpolitikának, amelyek a hálapénz fennmaradását konzerválják. Az elnök szerint fontos a bérrendezés, ezen az úton nem szabad megállni. Lényegesnek nevezte a betegutak megtisztítását is, mert itt is keletkezhetnek paraszolvenciát kiváltó helyzetek. A Semmelweis-terv elindított egy tisztázó folyamatot, s van esély arra, hogy közép- és hosszú távon célzott intézkedésekkel kivezethető legyen a hálapénz – fogalmazott Velkey. „Addig olyan helyzetet kell teremteni, amely fenntartja a működőképességet, de csökkenteni tudja a meglevő igazságtalanságokat."

Legolvasottabb cikkeink