• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megdöbbenés: Mindenről a sajtóból értesültünk

Lapszemle Forrás: 24.hu

Csütörtökön derült ki a kormány átalakítási tervezete a főváros egészségügyi intézményrendszerére vonatkozóan.

A dokumentum szerint 335 milliárdos program jöhetne: újranyitnák az OPNI-t, három szuperkórházat hoznának létre, a főváros egyik legnagyobb ellátójaként emlegetett Péterfyben és a Szent Jánosban viszont megszűnne az aktív ellátás. A Péterfy ápolási centrummá alakulna, a Szent János Kórház kapacitását pedig átcsoportosítanák egy új sza upercentrumba. Bár egyelőre csupán tervezetről van szó, meglepő, hogy a Péterfy Sándor utcai Kórház főigazgatója semmit nem tudott a javaslatról – írja a 24.hu portálja.

A Szövetség az Egészségügyért titkára, dr. Balaton Péter szerint a fővárosi egészségügyi helyzet valóban tragikus, és átalakításra szorul. Az viszont erősen kérdéses, hogy főként strukturális átalakítással mennyiben lehet javítani az állapotokon. Azt mondta, egy ekkora rendszert újragondolni a szereplők, illetve a szakmával való konzultáció nélkül, felülről lefelé, nem szerencsés.

Svédországhoz hasonlóan először az alapellátásra kellene forrásokat biztosítani, hogy amit csak lehet, ezen a szinten gyógyítsanak. Ha ez létrejött, akkor a kórházi ágyak számát lehet csökkenteni. Az ilyen jellegű fejlesztések egyébként jelenleg is zajlanak, de a számonkérés is fontos volna, hogy ezekért a forrásokért az alapellátás mit nyújt – tette hozzá dr. Balaton Péter.

Kincses Gyula egészségügyi közgazdász abszolút jó iránynak tartja, hogy a főváros szuperkórházakban gondolkodik, hiszen így rendeződhetne az a káosz, ami most jellemzi az ellátást. Ugyanakkor a tájékoztatást és az egyeztetést ő is hiányolja a javaslat mögül.
Nem tudunk semmit, kilopott dokumentumokról vitatkozunk, nem ismerjük a részleteket. Kivel van egyeztetve ez az egész? A jövőnkről van szó, álljanak már szóba velünk!

Kincses szerint mivel az egészségügy a technológia és a tudomány fejlődése miatt nagyon változékony, ha valamit ma kitalálnak, az 3-5 év múlva már használhatatlan. A szakember egyetért abban, hogy kevesebb kórház kellene, kevesebb ággyal, de azoknak jóval professzionálisabban kellene működnie. Amikor fővárosi egészségügyről beszélnünk, akkor nem szabadna kizárólag Budapestre koncentrálni, az agglomerációt is figyelembe kellene venni – mutatott rá Kincses Gyula.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László is rendkívül hasznosnak véli a rendszer átalakítására irányuló terveket, bár véleménye szerint az egész mit sem ér, addig, amíg a finanszírozás nincs megoldva. Belső hatékonysági tartalékok ugyanis már nincsenek a rendszerben. Nyilván minden olyan intézkedés, ami egyszerűsít és racionalizál, az hasznos. De azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a magyar egészségügy alulfinanszírozott, és amíg nem teremtjük meg az anyagi fedezetét a munkabéreknek és a dologi kiadásoknak, addig ezektől az átalakításoktól nem lehet csodát várni – emelte ki Rásky.

Az üggyel kapcsolatban a portál kereste a Szent János Kórházat is, ahol elmondták, addig nem akarnak nyilatkozni, amíg nem tudnak konkrétumokat a tervezetről.