• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megdöbbentő, hogy a MOK-vezetés képes idáig elmenni

Lapszemle 2023.03.10 Forrás: Mandiner
Megdöbbentő, hogy a MOK-vezetés képes idáig elmenni

Takács Péter szerint olyan kollégákat fenyegettek etikai eljárással, akik kiálltak a betegek számára jó, új ügyeleti rendszer mellett. 

A betegbiztonságot is veszélyezteti az orvosi kamara, amikor politikai nyomásgyakorlásra használja a felhatalmazását – reagált a vádakra az egészségügyért felelős államtitkár a Mandinernek. „2022 októberében egy keddről péntekre 180 fokos fordulatot vett a kamara kommunikációja. Ezt nem tudom máshogy értelmezni, minthogy utasítást kaptak, nyilvánvalóan baloldalról” – jegyezte meg Takács Péter, aki szerint nekik a jobb betegellátás a céljuk, nem a MOK megszüntetése. 

„Statáriális lépés”, „durva, minden igazságalapot nélkülöző támadás” – így véleményezik, hogy a kormány gyakorlatilag két nap alatt megszűntette az orvosok kötelező kamarai tagságát. Miért volt erre szükség?

Mert az orvosi kamara visszaélt a hatalmával, olyan eszközökhöz nyúlt, amit egy köztestület nem engedhet meg magának. Az új ügyeleti rendszerben dolgozni kívánó orvosokat fenyegettek meg azzal, hogy kizárják őket a kamarából és akkor nem dolgozhatnak többé orvosként. Egy általuk is jónak minősített, jóváhagyott, többszörös tárgyalási forduló után megerősített rendszert használnak nyíltan – és ezt ki is mondják – politikai nyomásgyakorlásra. Csakhogy ezzel a betegbiztonságot is veszélyeztetik. Ráadásul olyan kollégákat fenyegettek etikai eljárással, akik kiálltak a betegek számára jó, új ügyeleti rendszer mellett, ez pedig elfogadhatatlan egy köztestülettől. Ezért volt sürgősen szükség a kamarai törvény módosítására, mostantól nem kötelező az orvosoknak a kamarai tagság, és aki szeretné esküjének híven ellátni a betegeket szabadon dolgozhat az új ügyeleti rendszerben és még több pénzt is tud keresni.

Az Ön által említett etikai eljárás volt a casus belli. A MOK először tagadta, hogy eljárást indítottak volna, egy minapi interjúban Kincses Gyula már arról beszélt, hogy eljárás nem indult, de éltek etikai panasszal. Mit lehet pontosan tudni az ügyről?

Ez csupán játék a szavakkal. Egy Győr-Moson-Sopron vármegyei kollegiális vezető háziorvos ellen indított a kamara etikai eljárást azért, mert egy tájékoztatón elmondta a MOK által téves információkkal felhergelt munkatársaknak, hogy a háziorvos igenis kötelezhető ügyeletre. És ez így is van: a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a tisztifőorvos havi legfeljebb kettő alkalommal a háziorvost ügyeleti szolgálatra kötelezze, amennyiben nem lesz elég önként jelentkező orvos az új struktúrába – akár azért, mert az orvosok engedtek a kamarai nyomásgyakorlásnak, akár más miatt. Ilyenkor az ügyeletre kötelezett háziorvost ugyanazok a jogok illetik meg és ugyanazok a kötelezettségek terhelik, mint azokat, akik egyébként aláírták az új ügyeleti rendszerbe való csatlakozásukról szóló szerződést. Mindezeket elmondta a kolléga, ami után a MOK etikai eljárást indított ellene, mondván: szembe megy azzal a bojkottra felszólító döntéssel, amit a kamarában a küldöttgyűlésen hoztak, s azzal vádolták, hogy fenyegeti, a munkatársakat. Szerintem a fenyegetést nem ez a szegény háziorvosi vezető valósította meg, hanem a kamarai tisztségviselők. Egyébként az új ügyeleti rendszerbe való belépésről szóló szerződés szövege megegyezik azzal, amit maga a kamara írásban aláírásra ajánlott a háziorvosoknak. Azt is fontos megjegyezni, hogy sok olyan orvos és asszisztens írta már ezt alá, akik korábban valamelyik ügyeleti szolgáltatónál dolgoztak. Anyagilag is jobban járnak, hiszen több pénzt vihetnek haza: a hasznukat nem veszik el a profitorientált ügyeletszervező cégek, mint eddig, a mentőszolgálat ugyanis nem profitorientált.

Mennyivel kapnak több pénzt az új ügyeletben szerepet vállaló orvosok és ápolók?

Duplaannyit óránként: az országos átlag eddig az orvosok esetében 4500 forint volt, mi hétköznap kilencezret, hétvégén pedig tizenegyezer forintot tudunk fizetni. Asszisztenseknél ugyanez 1500 forintról 2900, illetve 3500 forintra nő.

További részletek a Mandiner portálján. 

Fotó: Takács Péter hivatalos Facebook oldala

Legolvasottabb cikkeink