• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Megfenyegették a sztrájkra készülő fogorvosokat Tatabányán

Lapszemle 2019.08.20 Forrás: 168 Óra Online
Megfenyegették a sztrájkra készülő fogorvosokat Tatabányán

A szervezők attól tartanak, a “sztrájkig” más polgármesteri hivatalok is megpróbálják elnémítani a kezdeményezést.

Leszedették a rendelőkben kifüggesztett lakossági tájékoztatást, szerződésszegésre hivatkozva pedig ellenőrzést helyeztek kilátásba több tatabányai fogorvosnál, amiért részt akarnak venni a szeptember 2-13 között tartó, országos figyelemfelhívó akcióban, s a rendelési idő alatt csak az akut betegeket fogadják az előre kijelölt praxisokban. A szervezők attól tartanak, a “sztrájkig” a tatabányai mellett más polgármesteri hivatalok is megpróbálják elnémítani a kezdeményezést - írta a 168 óra online.

A tatabányai önkormányzat többször is levélben figyelmeztette az akcióban résztvevő orvosokat, hogy nem ért egyet a kezdeményezéssel, és utasította őket, hogy vegyék le a tájékoztatókat a rendelőkben. Ahogyan az orvosoknak szóló levélben megjegyzik, az önkormányzat és az orvosok közötti szerződés mindkét fél számára irányadó, az ettől elérő teljesítés szerződésszegésnek minősül. Hozzáteszik, az akció nem felel meg a sztrájkról szóló törvénynek, munkajogi szempontból jogellenes, a hatályos szabályozás nem ismeri a „figyelemfelhívó akció“ jogintézményét.

Nagy Ákos fogorvos, az akció szóvivője szerint a polgármesteri hivatal meg akarja félemlíteni a „sztrájkoló“ fogorvosokat, s el akarja némítani a kezdeményezést. Attól tart, hogy a következő napokban több más önkormányzat is hasonló lépéseket tesz majd.

Mint a lapnak elmondta, a közfinanszírozott fogorvosi ellátás az az ágazat, amely a kormányzat szerint nem is létezik, ellenben 6-7 millió ember veszi igénybe. Csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál évi 5,3 millió megjelenés van lejelentve, vagyis még hivatalos adat is van róla, hogy nem fantomágazatról van szó. Az egymást követő kabineteknek lassan húsz éve nem sikerül megoldaniuk az „sztk-s fogorvosok“ helyzetét.

A 2017-es három napos leállás hozott némi változást, újra egyértelmű lett, hogy igenis létezik az egészségügy ezen ága, illetve az is, hogy pénzügyileg tarthatatlan a helyzet. A kormány ígéretet tett a szakma felzárkóztatására, 2017 végén adtak is egyszeri hárommillió forintot rendelésenként, de a 2018-as, 2019-es költségvetésekben elmaradt a szükséges forrásbővítés.

– A tatabányai önkormányzat félreérti a helyzetet, az ottani orvosoknak nem vele, hanem az állami finanszírozással van problémája - mondta Nagy Ákos. Hozzátette, az említett helyhatóság ráadásul azok között van, amelyek nem csak az épületet, de a gépeket is biztosítják az ellátáshoz. Az önkormányzatnak és az orvosoknak közös érdeke lenne a helyzet megoldása. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink